Polędwiczka w sosie ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę, umyj i osusz. Zrób marynatę z mielonej słodkiej i ostrej papryki, majeranku, soli, pieprzu i 4 łyżek oleju. Krótko podsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Następnie przełóż do rękawa do pieczenia i piecz 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st.
2.Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Wlej bulion, dodaj kurkumę i zagotuj. Odłam grube i zdrewniałe końce szparagów. Resztę łodyg opłucz i pokrój na plasterki, zachowując w całości główki. Szparagi wrzucić na patelnię z bulionem i cebulą. Gotuj kilka minut (w zależności jaką chrupkość szparagów chcesz uzyskać). Po tym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekany koperek. Całość zagotuj. Na końcu, do zawartości patelni przełóż dość grubo pokrojone plastry polędwiczki. Podawaj np. z ryżem.
Komentarze