Polędwiczka w sosie ze szparagami

4.48 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne polędwiczki z aksamitnym sosem z chrupiącymi szparagami. Bardzo smaczne, a przy tym szybkie danie, doskonałe w połączeniu z ryżem :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
    pół pęczka zielonych szparagów
    1 cebula
    400 ml bulionu
    3 łyżki śmietany 18 proc.
    1 łyżka mąki
    1 łyżka posiekanego koperku
    mielona słodka i ostra papryka
    majeranek
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Polędwiczka w sosie ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę, umyj i osusz. Zrób marynatę z mielonej słodkiej i ostrej papryki, majeranku, soli, pieprzu i 4 łyżek oleju. Krótko podsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Następnie przełóż do rękawa do pieczenia i piecz 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 2. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Wlej bulion, dodaj kurkumę i zagotuj. Odłam grube i zdrewniałe końce szparagów. Resztę łodyg opłucz i pokrój na plasterki, zachowując w całości główki. Szparagi wrzucić na patelnię z bulionem i cebulą. Gotuj kilka minut (w zależności jaką chrupkość szparagów chcesz uzyskać). Po tym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekany koperek. Całość zagotuj. Na końcu, do zawartości patelni przełóż dość grubo pokrojone plastry polędwiczki. Podawaj np. z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurkuma Polędwica wieprzowa Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować