Muszle makaronowe to idealny pomysł na obiad. Nadziewane mięsem mielonym i zapiekane w sosie pomidorowym smakują wspaniale. Przepis można też dowolnie modyfikować, zmieniając rodzaj nadzienia czy sos, w którym zapiekamy danie. Muszle makaronowe są łatwe do zrobienia i smakują wszystkim! Sprawdź przepis na muszle makaronowe.
4.56 (255 ocen)
Makaron muszle znajdziecie w większości sklepów spożywczych. Wybierajcie duże muszle, które łatwo jest nadziać. Jeśli nie macie tego typu makaronu, do nadziewania i zapiekania możecie również wykorzystać klasyczne cannelloni.
Makaron faszerowany to pożywne danie dla całej rodziny. Warto przygotować go więcej, a potem sukcesywnie odgrzewać. Odgrzewany smakuje jeszcze lepiej! Nadziewane muszle makaronowe mogą być przygotowywane z użyciem różnych dodatków.
W naszym przepisie proponujemy farsz mięsny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by muszle makaronowe przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Najpopularniejszym farszem z pewnością będzie szpinak z serem feta. Możemy wykorzystać już rozdrobniony szpinak mrożony lub użyć drobno pokrojonego świeżego. Ciekawym pomysłem może być też farsz ziemniaczany lub warzywny. Do środka muszli warto również dodać przyprawy i zioła, takie jak oregano, bazylię czy zioła prowansalskie.
Muszle makaronowe nadziewane najlepiej przygotowywać w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je bez przykrycia. Naczynie żaroodporne powinno być odpowiednio szerokie. Może być wykonane z grubego szkła lub ceramiki – w obu wersjach dobrze spełni swoją rolę. Sprawdzi się ostatecznie również blacha z wyższymi brzegami.
Muszle makaronowe faszerowane podajmy na stół właśnie w naczyniu – pozwólmy domownikom nabierać sobie potrawę bezpośrednio z niego. Dzięki temu każdy nałoży sobie odpowiednią dla siebie porcję. Możemy też postawić na stole małą miseczkę ze startym na tarce parmezanem – wspaniale uzupełni to proste danie!
Komentarze