Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

4.72 (207 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muszle makaronowe to idealny pomysł na obiad. Nadziewane mięsem mielonym i zapiekane w sosie pomidorowym smakują wspaniale. Przepis można też dowolnie modyfikować, zmieniając rodzaj nadzienia czy sos, w którym zapiekamy danie. Muszle makaronowe są łatwe do zrobienia i smakują wszystkim! Sprawdź przepis na muszle makaronowe.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 sztuk muszli makaronowych
    500 g mięsa mielonego z indyka
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    kulka mozzarelli
    1 puszka pomidorów krojonych
    zioła prowansalskie
    mielona słodka i ostra papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.72 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al'dente w posolonej wodzie (ok.7 minut). Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. Cebulę i jeden ząbek czosnku posiekaj, zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Gdy cebula zmiękknie dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem, ostrą i słodką mieloną papryką. Smaż do miękkości i zbrązowienia mięsa ok.10 minut. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubym oczku, połowę wsyp do mięsa mielonego i wymieszaj.
  • 2. Pomidory z puszki zmiksuj z drugim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i połową szklanki wody. Połowę sosu wylej na dno naczynia żaroodpornego. Przygotowanym farszem nadziewaj muszle i układaj do naczynia. Wylej pozostały sos. Danie zapiekaj ok.20 minut w 180 st. Na 5 minut przed końcem pieczenia muszle posyp pozostałą mozzarellą. Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Mozzarella

Notka redakcyjna

Muszle makaronowe nadziewane

Makaron muszle znajdziecie w większości sklepów spożywczych. Wybierajcie duże muszle, które łatwo jest nadziać. Jeśli nie macie tego typu makaronu, do nadziewania i zapiekania możecie również wykorzystać klasyczne cannelloni.

Makaron faszerowany to pożywne danie dla całej rodziny. Warto przygotować go więcej, a potem sukcesywnie odgrzewać. Odgrzewany smakuje jeszcze lepiej! Nadziewane muszle makaronowe mogą być przygotowywane z użyciem różnych dodatków.

Czym faszerować makaron muszle?

W naszym przepisie proponujemy farsz mięsny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by muszle makaronowe przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Najpopularniejszym farszem z pewnością będzie szpinak z serem feta. Możemy wykorzystać już rozdrobniony szpinak mrożony lub użyć drobno pokrojonego świeżego. Ciekawym pomysłem może być też farsz ziemniaczany lub warzywny. Do środka muszli warto również dodać przyprawy i zioła, takie jak oregano, bazylię czy zioła prowansalskie.

Muszle makaronowe faszerowane – jak zrobić?

Muszle makaronowe nadziewane najlepiej przygotowywać w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je bez przykrycia. Naczynie żaroodporne powinno być odpowiednio szerokie. Może być wykonane z grubego szkła lub ceramiki – w obu wersjach dobrze spełni swoją rolę. Sprawdzi się ostatecznie również blacha z wyższymi brzegami.

Muszle makaronowe faszerowane podajmy na stół właśnie w naczyniu – pozwólmy domownikom nabierać sobie potrawę bezpośrednio z niego. Dzięki temu każdy nałoży sobie odpowiednią dla siebie porcję. Możemy też postawić na stole małą miseczkę ze startym na tarce parmezanem – wspaniale uzupełni to proste danie!

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować