Sernik z karmelem i bakaliami

4.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Karmelowy serniczek na ciasteczowym spodzie. Dużo bakali i pyszny sos do polania.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód z ciasteczek:

    160 g ciastek kakaowych

    50 g masła

    sernik:

    250 g serka mascarpone

    125 ml śmietanki kremówki 30 %

    800 g sera półtłustego

    4 jajka

    1 łyżeczka pasty waniliowej

    100 g rodzynek

    200 g cukru pudru

    1 budyń


    karmel:

    120 ml śmietanki kremówki

    60 g cukru

    60 ml wody

    1 łyżeczka masła

    dekoracja:

    70 g mix bakali

    fiołki

    czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z karmelem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.

    Sernik:


    Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę,, mascarpone, cukier puder, pastę waniliową, połowę budyniu,i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Rodzynki sparzam gorącą wodą i odcedzam. Obtaczam w reszcie budyniu. Wsypuję do masy serowej i mieszam łyżką.

    Na wystudzony spód wykładam masę serową. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni. Formę owijam szczelnie od spodu folią aluminiową. Będzie pieczony w kąpieli wodnej. Na blaszkę od piekarnika wylewam gorącą wodę. Po nagrzaniu piekarnika z wodą wstawiam blaszkę i piekę około 70 minut.Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc.

    Karmel:

    Na patelni podgrzewam cukier aż się rozpuści, lekko zbrązowieje i wlewam wodę. Potem wlewam śmietankę i gotuję około pięć minut na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Na końcu dodaję masło, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Zimny sernik polewam karmelem, rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. Posypuję bakaliami, układam fiołki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Mascarpone Sos karmelowy Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z masą karmelową i orzeszkami

To może cię zainteresować