Sernik z karmelem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.
Sernik:
Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę,, mascarpone, cukier puder, pastę waniliową, połowę budyniu,i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Rodzynki sparzam gorącą wodą i odcedzam. Obtaczam w reszcie budyniu. Wsypuję do masy serowej i mieszam łyżką.
Na wystudzony spód wykładam masę serową. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni. Formę owijam szczelnie od spodu folią aluminiową. Będzie pieczony w kąpieli wodnej. Na blaszkę od piekarnika wylewam gorącą wodę. Po nagrzaniu piekarnika z wodą wstawiam blaszkę i piekę około 70 minut.Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc.
Karmel:
Na patelni podgrzewam cukier aż się rozpuści, lekko zbrązowieje i wlewam wodę. Potem wlewam śmietankę i gotuję około pięć minut na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Na końcu dodaję masło, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Zimny sernik polewam karmelem, rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. Posypuję bakaliami, układam fiołki.
Komentarze