Kapusta wigilijna

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Kapusta wigilijna - jedna z tych potraw, na które czeka się cały rok. Nie może jej zabraknąć u nas na wigilijnym stole.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    50 dag fasoli
    10-12 kapeluszy suszonych grzybów
    4 listki laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 kostki rosołowe grzybowe
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kapusta wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej: namoczyć fasolę przez całą noc. Grzyby dokładnie wypłukać i też namoczyć w wodzie całą noc.
  • 2. Na drugi dzień: Kapustę i fasolę gotować w osobnych garnkach do miękkości (u mnie było to ok 2 godziny, w trakcie gotowania może zajść potrzeba dolewania wody do fasoli). Gdy kapusta się zagotuje odcedzamy wodę i zalewamy nową, wtedy wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Grzyby gotować ok 30 minut, ostudzić. Pokroić w cieniutkie paseczki lub kostkę i wraz z wodą, w której się gotowały wlewamy do miękkiej kapusty. Dodajemy też ugotowaną fasolę. Wtedy dodajemy kostki grzybowe i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut.

Porady

Kapusta wigilijna najlepiej smakuje na drugi dzień. Jeśli nie mamy możliwości ugotowania jej dzień wcześniej można to zrobić rano i zostawić aby smaki miały możliwość się "przegryźć".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Fasola Grzyby Kapusta

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować