Pyszne CIASTO MIODOWO-PIERNIKOWE Z KAJMAKIEM - idealne na święta

3.59 (270 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto w klimacie świątecznym. Jest to ciasto miodowo-piernikowe z kajmakiem. Łączy w sobie smaki świąt, pięknie wygląda, jest bardzo kremowe, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z miodowych, mięciutkich spodów przełożonych kremem, z piernikowego mięciutkiego biszkoptu, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypane orzechami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *blaszka 25x35cm

    ***używam szklanki 250ml***



    MIODOWE SPODY

    -2 szkl mąki pszennej tortowej

    -2 całe jajka

    -1/2 szklanki cukru

    -4 łyżki miodu

    -1 łyżeczka sody

    -75 g margaryny lub masła



    CIASTO PIERNIKOWE

    -3 jajka

    -0,5 szkl mąki pszennej tortowej

    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    -łyżka kakao

    -łyżka przyprawy do piernika

    -1/3 szkl cukru



    KREM

    -1000ml mleka

    -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g szuka

    -3/4 szkl cukru

    -płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    -200g masła lub margaryny



    DODATKOWO

    -masa kajmakowa ok 400g

    -orzechy
Wystaw ocenę:

3.59 (270 ocen)

Pyszne ciasto miodowo-piernikowe z kajmakiem - idealne na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy mleko, budynie, cukier, mąkę ziemniaczaną wszystko mieszamy i gotujemy też mieszając. Powstały budyń studzimy.

    SPODY MIODOWE

    składniki na spody miodowe dajemy do miski i zagniatamy ciasto
    Dzielimy je na dwie części i wkładamy na 30 minut do zamrażarki żeby się schłodziło. Pierwszą częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 15 minut na lekko złoty kolor. To samo robimy z druga częścią ciasta-mamy mieć dwa miodowe spody.

    BISZKOPT PIERNIKOWY

    żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier-miksujemy chwilę, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.

    Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.


    Ciasto przekładamy do blaszki (takiej samej w której piekliśmy spody miodowe)

    wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt wychodzi bardzo mięciutki. Studzimy go.
    KREM

    Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i następnie stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej.

    Ucieramy na krem.

    Następnie na pierwszy spód miodowy wykładamy połowę kremu wyrównujemy i kładziemy na nim biszkopt piernikowy. Na biszkopt wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim spodem miodowym. (polecam drugi spód miodowy położyć do góry nogami wtedy góra ciasta będzie równiutka)

    Górę ciasta smarujemy masa kajmakową i posypujemy orzechami.

    Ciasto musi poleżeć w lodówce najlepiej całą noc czyli kilkanaście godzin. Jest mięciutkie, rozpływa się w ustach. Pięknie wygląda w przekroju a aromat piernikowy nadaje mu świąteczny charakter.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika Masa kajmakowa Orzechy Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować