Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Święta już tuż tuż, więc dla tych, którzy mają w planach przygotować jakieś danie wigilijne, a niekoniecznie wiedzą jak się za nie zabrać ja polecam tę kapustkę. Prosto, smacznie, tradycyjnie:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
    30 dkg grzybów leśnych suszonych (podgrzybki, kozaki)
    1 cebula
    3 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby gotujemy 1. Grzyby zalewamy 1l. wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Jeśli potrzeba- dolewamy ponownie odrobinę wody.
  • Gotujemy kapustę 2. Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby z całym wywarem i dolewamy ok 1.5l wody. Dodajemy cebulę, ziele oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy ok 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Porady

Kapusta ta doskonale komponuje się z daniami mięsnymi typu zrazy, kotlety mielone czy popularny schabowy. Żeby zmniejszyć kwaskowatość kapusty można ją przepłukać pod zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować