Wigilijna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać i odcisnąć z wody) i kroimy. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, następnie odcedzamy.
2.Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami ciepłej wody i moczymy przez godzinę. Odciskamy z wody (wodę z moczenia grzybów zachowujemy) i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone grzyby gotujemy 20 minut w wodzie, w której się moczyły.
3.Cebule siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy kapustę, grzyby wraz z wywarem, liście laurowe i ziele angielskie, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód, mieszamy i dusimy do miękkości (jeszcze ok. 20 minut)
Porady
Kapustę możemy przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce.
Komentarze