Wigilijna kapusta z grochem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kapusta z grochem to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jak babcia wspominała groch na wigilijnym stole oznaczał płodność i urodzaj w nadchodzącym roku.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z beczki )
    30-35 dag (1,5 szklanki) grochu łuskanego
    2 cebule
    2 łyżki masła klarowanego
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    cukier
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Wigilijna kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijna kapusta z grochem 1. Kapustę kiszoną szatkujemy ale niezbyt drobno
    Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy
    Dolewamy wody do poziomu kapusty i gotujemy do miękkości
    Groch gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miekki lecz nie rozgotowany
  • Wigilijna kapusta z grochem 2. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle
    Gdy jest już szklista doprawiamy odrobiną magi i chwilkę jeszcze smażymy
    Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki do cebuli i mieszamy ściągając patelnię z pieca
    Przygotowany groch oraz cebulę dodajemy do ugotowanej kapusty i mieszamy
    Doprawiamy solą, pierzem i szczyptą majeranku oraz jeśli trzeba cukrem

Porady

Rada: Kapustę z grochem warto przygotować dzień wcześniej a przechowywać ją w chłodnym miejscu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kapusta Karp Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować