Kolorowa sałatka z jarmużem

4.5 (168 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka ta jest moim pierwszym zetknięciem się z jarmużem. Warzywo zainteresowało mnie swoim zapachem i postanowiłam wypróbować jego smak. Muszę stwierdzić, że z odpowiednio dobranymi dodatkami jest wręcz wyśmienite. Jarmuż jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów omega-3 i omega-6. To one regulują krzepliwość krwi, budują błony komórkowe w mózgu, chronią przed chorobami serca i udarem mózgu. Tak więc smacznego i... na zdrowie! :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
    10 łodyg jarmużu
    3 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    2 średnie pomidory
    1 zielony ogórek

    SKŁADNIKI NA DRESSING:
    2 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing

Kolorowa sałatka z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z jarmużem 1. Jarmuż myjemy, oddzielamy twarde łodygi (zostawiamy same liście). Szatkujemy je niezbyt drobno.
  • Sałatka z jarmużem 2. Tak przygotowany jarmuż wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do pożądanej miękkości (ok. 15 minut).
  • Sałatka z jarmużem 3. Po 15 minutach skręcamy ogień pod garnkiem i przelewamy zawartość na sitko. Jarmuż jest już dość miękki. Odstawiamy do miseczki na bok aż warzywo się przestudzi. Kiedy to nastąpi, przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku (ilość czosnku według uznania) i dodajemy do jarmużu.
  • Sałatka z jarmużu 4. Następny krok to pokrojenie warzyw: ogórek, pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Całość dodajemy do jarmużu z czosnkiem.
  • Sałatka z jarmużem 5. Czas na dressing.
    W miseczce łączymy ze sobą sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Polewamy dressingiem sałatkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  • Sałatka z jarmużem 6. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki... albo zjadamy od razu.
    Smacznego :-)

Porady

Oto 6 powodów dla których warto jeść jarmuż: 1. Ma tak wiele białka, że może nawet zastąpić mięso. Porównuje się go do wołowiny ponieważ ma tyle samo białka i wapnia. Jest idealny dla anemików. Ma mnóstwo cennych witamin, minerałów. 2. Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzenia białka w organizmie człowieka: histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan i walinę. 3. Jest idealnym warzywem w profilaktyce nowotworowej. Dzięki zawartości sulforafan, chroni przed nowotworami prostaty i okrężnicy. Badania pokazują, że jest korzystny w przypadku choroby żołądka, wątroby i układu odpornościowego. Zawiera luteinę i zeaksantynę, która chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. 4. Jest też doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów omega-3 i omega-6. To one regulują krzepliwość krwi, budują błony komórkowe w mózgu, chronią przed chorobami serca i udaru mózgu. Mogą one również pomagać w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń. 5. Jarmuż ma też niewiele kalorii. W porcji 68 g jest tylko 33 kalorie. 6. Jarmuż zawiera mnóstwo minerałów, których ludzie mają zawsze za mało! Mam na myśli wapń, potas i magnez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować