Sałatka ta jest moim pierwszym zetknięciem się z jarmużem. Warzywo zainteresowało mnie swoim zapachem i postanowiłam wypróbować jego smak. Muszę stwierdzić, że z odpowiednio dobranymi dodatkami jest wręcz wyśmienite. Jarmuż jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów omega-3 i omega-6. To one regulują krzepliwość krwi, budują błony komórkowe w mózgu, chronią przed chorobami serca i udarem mózgu. Tak więc smacznego i... na zdrowie! :-)
4.49 (169 ocen)
Porady
Oto 6 powodów dla których warto jeść jarmuż: 1. Ma tak wiele białka, że może nawet zastąpić mięso. Porównuje się go do wołowiny ponieważ ma tyle samo białka i wapnia. Jest idealny dla anemików. Ma mnóstwo cennych witamin, minerałów. 2. Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzenia białka w organizmie człowieka: histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan i walinę. 3. Jest idealnym warzywem w profilaktyce nowotworowej. Dzięki zawartości sulforafan, chroni przed nowotworami prostaty i okrężnicy. Badania pokazują, że jest korzystny w przypadku choroby żołądka, wątroby i układu odpornościowego. Zawiera luteinę i zeaksantynę, która chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. 4. Jest też doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów omega-3 i omega-6. To one regulują krzepliwość krwi, budują błony komórkowe w mózgu, chronią przed chorobami serca i udaru mózgu. Mogą one również pomagać w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń. 5. Jarmuż ma też niewiele kalorii. W porcji 68 g jest tylko 33 kalorie. 6. Jarmuż zawiera mnóstwo minerałów, których ludzie mają zawsze za mało! Mam na myśli wapń, potas i magnez.
Komentarze