Sernik puszysty z mlekiem w proszku

3.95 (991 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach,to moja nowa propozycja na pyszny sernik :-)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Spód:

    duża paczka herbatników

    Masa Serowa:

    1 kg sera z wiaderka
    1 szkl.cukru
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
    3\4 szkl.oleju
    1,5 szkl.zimnego mleka
    1,5 szkl.mleka w proszku
    szczypta soli

    Polewa:

    0,5 kostki masła lub margaryny
    0,5 szkl.cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

3.95 (991 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik puszysty z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku. 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na spód ułożyć herbatniki.
  • Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku. 2. Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować razem na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując. Wsypać mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca. Do ubitej piany dodajemy na przemian masę serową, zimne mleko mieszamy, za każdym razem mieszamy delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, możecie uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy, gdy sernik przestygnie robimy polewę, masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Następnie wsypujemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy kakao, wrzucamy śmietanę, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, sernik smarujemy przestudzoną polewą i wkładamy go do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.

Porady

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy,żeby nie opadł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować