Sernik puszysty z mlekiem w proszku

4.13 (596 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach,to moja nowa propozycja na pyszny sernik :-)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Spód:

    duża paczka herbatników

    Masa Serowa:

    1 kg sera z wiaderka
    1 szkl.cukru
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
    3\4 szkl.oleju
    1,5 szkl.zimnego mleka
    1,5 szkl.mleka w proszku
    szczypta soli

    Polewa:

    0,5 kostki masła lub margaryny
    0,5 szkl.cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.13 (596 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik puszysty z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku. 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na spód ułożyć herbatniki.
  • Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku. 2. Przechodzimy do przygotowania masy serowej,twaróg,żółtka,cukier waniliowy i budyń zmiksować razem,na gładką masę,następnie cienkim strumieniem wlewać olej,cały czas miksując,wsypać mleko w proszku,i wszystko dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu,aż cukier będzie niewyczuwalny,a piana sztywna i lśniąca.Do ubitej piany dodajemy na przemian masę serową,zimne mleko mieszamy,za każdym razem mieszamy delikatnie łyżką,najlepiej drewnianą.Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.godzinę,gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać,możecie uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy,gdy sernik przestygnie robimy polewę,masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu,następnie wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia,wsypujemy kakao,wrzucamy śmietanę,dokładnie mieszamy,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia,sernik smarujemy przestudzoną polewą i wkładamy go do lodówki najlepiej na noc,żeby dobrze ściągnął.

Porady

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy,żeby nie opadł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować