REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Wigilia

Wigilia to wieczór wyjątkowy – oczekujemy jej z wytęsknieniem i obawą jednocześnie. Zdajemy sobie sprawę, że zanim będziemy mogli zasiąść do stołu w gronie najbliższych, czeka nas wiele godzin spędzonych w kuchni. Jakie potrawy są szczególnie godne przygotowania? 

liczba przepisów: 2778
Dodane przez: dorota w 20210724_164157

Sernik z zieloną choinką

Bardzo świąteczny sernik z ukrytą w środku zieloną choinką. Idealna na Boże Narodzenie.

kategoria: serniki Desery opublikowany: 15.09.2015 | wyświetlono: 1863 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

Co przygotować na Wigilię? 

Wigilijne menu wydaje się oczywiste: na elegancko zastawionym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami, gołąbków czy pierogów. Owe potrawy przygotowywane są w każdym domu nieco inaczej, co wiąże się z rodzinnymi tradycjami oraz różnicami regionalnymi. Panuje jednak ogólna zgoda co do tych kilku dań, bez których nie może się obyć prawdziwa polska Wigilia. 

Z drugiej strony, trudno zaprzeczyć, że czasy się zmieniają – niektóre potrawy serwowane przez nasze mamy, babcie i prababcie nie wydają się nam już dzisiaj tak kuszące jak dawniej. Dobry przykład stanowi kutia, uchodząca niegdyś za wyjątkowy przysmak. Obecnie w wielu domach jej przyrządzanie okazuje się już problematyczne, bo ani dorośli, ani tym bardziej dzieci nie kwapią się do jedzenia ziaren pszenicy z makiem.  

Trzeba jednak od razu dodać, że w miejsce zapomnianych nieco dań możemy (i chyba nawet powinniśmy) obmyślać nowe, zgodne z duchem czasów, w jakich żyjemy. Będą one zresztą często po prostu większą bądź mniejszą modyfikacją potraw dobrze nam znanych. Owa próba "odświeżenia" wigilijnego stołu z pewnością wzbudzi podziw zgromadzonych przy nim członków rodziny. 

Tradycyjne wigilijne potrawy 

Polska Wigilia dla większości z nas posiada głównie smak czerwonego barszczu. Z wielu innych rzeczy bylibyśmy w ostateczności gotowi zrezygnować, natomiast gorący barszcz stanowi nieodłączny element wigilijnej tradycji. Towarzyszyć powinny mu oczywiście uszka z grzybami albo z mięsem. Dodatkowo warto też pokusić się o krokiety z kapustą i pieczarkami - ich przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, zaś przyczynią się wydatnie do podkreślenia smaku samego barszczu. 

Równie tradycyjną odsłoną wigilijnego menu będzie także karp. W tym wypadku rzecz jest jednak nieco bardziej skomplikowana: co roku w polskich mediach pojawiają się wzmianki o niehumanitarnym uśmiercaniu ryb, budzącym protesty rozmaitych organizacji ekologicznych. Niejedna rodzina całkowicie rezygnuje zatem z jedzenia karpia, zastępując go jakimś innym, bardziej "powszednim" gatunkiem. Może zresztą trochę szkoda, bo karp pieczony w miodzie czy zapiekany w śmietanie mógłby podbić niejedno serce. 

Kolejna warta wzmianki potrawa to oczywiście łazanki z kapustą i grzybami – proste do przyrządzenia, a jednocześnie przepyszne. Nie da się zresztą zaprzeczyć, że z racji swojej prostoty jest to jedna z tych potraw, na jakie pozwalamy sobie nie tylko w Wigilię. Tego dnia łazanki nabierają jednak szczególnego, świątecznego charakteru. 

Nieco uwagi należy się również wigilijnym wypiekom. Tutaj także panuje coraz większa dowolność, wynikająca poniekąd z faktu, że w dobie internetu nawet najbardziej klasyczne ciasta można upiec na wiele sposobów. Istnieje zatem mnóstwo wariantów wigilijnych serników, makowców czy miodowników. W niektórych domach prym wiodą piernikowe babeczki, w innych - lekkie owocowe desery w pucharkach, które wyróżniają walory nie tylko smakowe, lecz także wizualne. 

Ciekawe pomysły na przystawki na Wigilię  

Oprócz dań głównych, na Wigilię warto też zaplanować przynajmniej dwie albo trzy przystawki. Sprawdzą się idealnie zwłaszcza wówczas, gdy zaprosiliśmy na tę uroczystą kolację członków dalszej rodziny, przed którymi pragniemy dobrze wypaść.  

Uniwersalnym pomysłem na przystawkę są śledziepolska tradycja od zawsze wiąże je z Wigilią, a ponadto nadają się do przyrządzenia na wiele sposobów. Wielbicieli regionalnych smaków zadowoli bez wątpienia śledź po kaszubsku, zaś amatorzy kulinarnych niespodzianek mogą spróbować np. śledzi z ananasem, rodzynkami i orzechami.      

Rolę przystawki mogą także odegrać paszteciki z pieczarkami i kapustą –odpowiednio przygotowane, będą taką samą atrakcją jak polędwica z piekarnika czy inne sycące danie główne.