Golonka pieczona na kapuście kiszonej

  • wyświetlono: 91016 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Rozpływająca się w ustach pieczona golonka na kapuście kiszonej poleca się na obiad w chłodne zimowe dni, pyszna jest.

IMG_20190507_064325
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

4 szt. golonki przedniej
6 ziaren angielskich
4 liście laurowe
2 marchewki
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
1 łyżeczka słodkie papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ kg kiszonej kapusty
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka oleju
Sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Golonka pieczona na kapuście kiszonej

  • 1. Kapustę zalewamy wodą gotujemy 45 minut, odcedzamy i odstawiamy.

    Golonki oczyszczamy, opalamy i płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody tyle aby przykryła golonki), dodajemy obrane pokrojone na 4 marchewki, cebulę, ząbki czosnku, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy golonki godzinę następnie dodajemy sól (około 1-2 łyżeczek) i gotujemy jeszcze 1,5-2 godziny lub do momentu kiedy widelec wbity w golonkę swobodnie z niej wyjdzie. Ugotowane golonki przekładamy na talerz i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Powstały w trakcie gotowania bulion możemy wykorzystać jako bazę do zup (UWAGA! 1 szklankę bulionu odlewamy będzie nam potrzebny ! ).

    Skórę ugotowanych golonek lekko nacinamy. Golonki oprószamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk, odstawiamy.

    Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula lekko się zeszkli (około 2 minut) dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach – smażymy 2 minut. Następnie dodajemy obgotowaną wcześniej kapustę i smażymy wszystko razem jeszcze 5 minut. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukier – mieszamy.

    Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia skrapiamy olejem. Na dnie układamy przyprawioną kapustę, nie niej układamy obgotowane i oprószone przyprawami golonki, całość podlewamy 1 szklanką bulionu. Tak przygotowane golonki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30-45 minut lub do momentu uzyskania pięknej, chrupiącej skórki.

Sprawdź również przepis: golonka w piwie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsowarzywagolonkajabłkokapusta kiszonawieprzowinaobiadpieczenieowocekuchnia polskamrchewka

Komentarze

Podobne przepisy

image-1l15d6f

Dodane przez: kokolino

Golonka na kapuście

Golonka-mój pierwszy raz.Mąż już...

image-03lhnsi

Dodane przez: Kasja1986

Pierś z kurczaka pieczona na kiszonej kapuście

Soczysta pierś kurczaka pieczona...

golonka indycza z szybkowaru

Dodane przez: zbysiowa

Golonka indycza na kapuście z szybkowaru

Aromatyczne i smaczne danie jednogarnkowe....

schab pieczony w kapuście kiszonej

Dodane przez: dagooshya

Schab pieczony w kapuście kiszonej

chłopskie jadło :)

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z grzybami

Dodane przez: AnetaJ

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z grzybami

Pyszny domowy obiad z mięsem w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE