Golonka pieczona na kapuście kiszonej

4.18 (267 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozpływająca się w ustach pieczona golonka na kapuście kiszonej poleca się na obiad w chłodne zimowe dni, pyszna jest.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szt. golonki przedniej
    6 ziaren angielskich
    4 liście laurowe
    2 marchewki
    1 nieduża cebula
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    1 łyżeczka słodkie papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    ½ kg kiszonej kapusty
    1 cebula
    1 marchewka
    1 łyżka oleju
    Sól, pieprz, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.18 (267 ocen)

Golonka pieczona na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalewamy wodą gotujemy 45 minut, odcedzamy i odstawiamy.

    Golonki oczyszczamy, opalamy i płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody tyle aby przykryła golonki), dodajemy obrane pokrojone na 4 marchewki, cebulę, ząbki czosnku, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy golonki godzinę następnie dodajemy sól (około 1-2 łyżeczek) i gotujemy jeszcze 1,5-2 godziny lub do momentu kiedy widelec wbity w golonkę swobodnie z niej wyjdzie. Ugotowane golonki przekładamy na talerz i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Powstały w trakcie gotowania bulion możemy wykorzystać jako bazę do zup (UWAGA! 1 szklankę bulionu odlewamy będzie nam potrzebny ! ).

    Skórę ugotowanych golonek lekko nacinamy. Golonki oprószamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk, odstawiamy.

    Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula lekko się zeszkli (około 2 minut) dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach – smażymy 2 minut. Następnie dodajemy obgotowaną wcześniej kapustę i smażymy wszystko razem jeszcze 5 minut. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukier – mieszamy.

    Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia skrapiamy olejem. Na dnie układamy przyprawioną kapustę, nie niej układamy obgotowane i oprószone przyprawami golonki, całość podlewamy 1 szklanką bulionu. Tak przygotowane golonki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30-45 minut lub do momentu uzyskania pięknej, chrupiącej skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź również przepis: golonka w piwie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować