Drożdżowa rolada z masą makową

4.66 (220 ocen)

  • 3 godz.

Rolada/strucla z tego przepisu, jest mięciutka, pachnąca, a dodatkowo długo zachowuje świeżość, dlatego możecie ją przygotować nawet 2 dni wcześniej ! Z podanego przepisu upieczecie 3 makowce, każdy po ok. 35 cm lub 4 mniejsze, które łatwo będzie komuś podarować lub po prostu zamrozić.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej + mąka do podsypywania
    3/4 szkl. letniego mleka
    150 g masła
    6 żółtek
    45-50 g świeżych drożdży
    5 łyżek cukru
    szczypta soli
    2 łyżki alkoholu (np. wódki, rumu, Ekstraktu z cytryny lub z pomarańczy)
    1 cukier wanilinowy (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii
    Dodatkowo:
    1 opakowanie gotowej masy makowej
    4 łyżki kaszy manny (dodajemy w przypadku kupionej masy makowej)
    6 białek
Wystaw ocenę:

4.66 (220 ocen)

Zobacz również:

Rolada Makowiec Strucla Desery

Drożdżowa rolada z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 5-10 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, alkohol, rozczyn i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz. Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do większej miski, którą przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Mak z puszki mieszamy z kaszą manną i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno.
  • 3. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy w kształt rolady, a końce zawijamy pod spód. Każdą struclę przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi.
  • 4. Makowce pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier. Wierz możemy polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować