Drożdżowa rolada z masą makową

  • wyświetlono: 102668 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 1

Rolada/strucla z tego przepisu, jest mięciutka, pachnąca, a dodatkowo długo zachowuje świeżość, dlatego możecie ją przygotować nawet 2 dni wcześniej ! Z podanego przepisu upieczecie 3 makowce, każdy po ok. 35 cm lub 4 mniejsze, które łatwo będzie komuś podarować lub po prostu zamrozić.

AnkaFiranka
  • 180min

Składniki

3 szkl. mąki pszennej + mąka do podsypywania
3/4 szkl. letniego mleka
150 g masła
6 żółtek
45-50 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
szczypta soli
2 łyżki alkoholu (np. wódki, rumu, Ekstraktu z cytryny lub z pomarańczy)
1 cukier wanilinowy (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
1 opakowanie gotowej masy makowej
4 łyżki kaszy manny (dodajemy w przypadku kupionej masy makowej)
6 białek

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa rolada z masą makową

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 5-10 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, alkohol, rozczyn i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz. Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do większej miski, którą przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Mak z puszki mieszamy z kaszą manną i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno.
  • 3. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy w kształt rolady, a końce zawijamy pod spód. Każdą struclę przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi.
  • 4. Makowce pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier. Wierz możemy polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaroladaWigiliaWielkanocmakowiecświętana Boże Narodzeniesmacznaświątecznyświątecznastruclaz makiemz orzechamidrożdżowaz bakaliamiz masa makowązawijanybożonarodzeniowy

Komentarze

Podobne przepisy

droz

Dodane przez: dusiowa

Ślimaczki drożdżowe z masą makową

Wszystkim bardzo smakowały, zarówno...

wieniec

Dodane przez: ania-gotuje

Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)

Nowa odsłona klasycznego makowca.

warkocz drożdżowy z masą makową

Dodane przez: Russkaya

Drożdżowy warkocz z masą makową

Czy znacie coś lepszego na smutki?...

Drożdżowa rolada makowa

Dodane przez: AnetaSłużałek

Świąteczna drożdżowa rolada makowa

Na święta jest obowiązkowo na moim...

UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

Niesamowicie puszyste ... delikatne...

Sernik z masą makową

Dodane przez: MonaLiza

Sernik z masą makową

Połączenie kremowego, śmietankowego...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.