REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Boże Narodzenie

Boże Narodzenie to dla wielu osób ulubiony czas w roku! Zgodnie z chrześcijańską tradycją jest to święto upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. W wigilię Bożego Narodzenia zasiadamy razem z najbliższymi osobami do wspólnego posiłku, złożonego tradycyjnie z 12 potraw. W samo Boże Narodzenie możemy już jednak pozwolić sobie na większą różnorodność, oferując gościom zarówno tradycyjne potrawy, jak i nieco nowocześniejsze przysmaki na święta. Co przygotować na święta Bożego Narodzenia, by trafić w gust każdego członka rodziny?

liczba przepisów: 8505
Dodane przez: capri capri

ciasto "Zmierzch"

Dla amatorów delikatnych kawowych i czekoladowych smaków :)

kategoria: Galareta Ciasta Desery galaretki cappuccino opublikowany: 20.11.2014 | wyświetlono: 60727 Książki kucharskie: 137 | Polecenia: 5

Tradycyjne potrawy na Święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to czas szczególny, który spędzamy z najbliższą rodziną i przyjaciółmi. Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych znajduje się między innymi czerwony barszcz z uszkami, pierogi z suszonymi śliwkami i pierogi z kapustą, karp oraz kompot z suszu. Menu na święta nie może jednak uwzględniać wyłącznie dań przygotowywanych na Wigilię - trzeba mieć też co podać w Boże Narodzenie. Co ugotować na święta Bożego Narodzenia, by było smacznie i ciekawie? Jako przekąska sprawdzi się między innymi sałatka śledziowa z burakami, śledzie po kaszubsku, śledzie z porem i jabłkiem czy ryba po grecku. Żeby na stole nie pojawiła się wyłącznie ryba, można również przygotować pyszny, wykwintny pasztet z królika. Z kolei odświętny obiad może składać się z krokietów lub pierogów - ale niekoniecznie tych standardowych. Warto nieco zaszaleć i ulepić pierogi ze szpinakiem, ricottą i czerwonym pieprzem. Z pewnością wszystkim przypadnie do gustu świąteczna grzybowa tarta z kapustą, jabłkiem i grzybami. Komu marzą się raczej dania mięsne, tego zachwyci bigos staropolski i kaczka pieczona w pomarańczach. Można również uraczyć gości świąteczną zupą. Może to być tradycyjny barszcz czerwony z uszkami czy barszcz biały z grzybkami. 

Desery bożonarodzeniowe

Co podać na święta Bożego Narodzenia po świątecznym obiedzie? Następuje wówczas czas na słodkości - desery spożywane z kawą, herbatą czy czekoladą na gorąco. Serca wszystkich zgromadzonych - zwłaszcza dzieci - podbiją na pewno świąteczne pierniczki! Można je wypiekać w przeróżnych kształtach, dzięki dostępnym teraz niemal wszędzie foremkom. Specjalnie na okres Bożego Narodzenia wypieka się pierniczki w kształcie gwiazdek, choinek, reniferów czy Świętego Mikołaja. Popularnością cieszy się także ciasto piernikowe oraz sernik świąteczny z pomarańczami i korzennym spodem, ale to nie koniec możliwości. W gust każdego, świątecznego gościa trafi idealnie marmoladnik z serem i karmelizowaną pomarańczą, muffinki piernikowe z powidłami śliwkowymi czy szarlotka z cynamonem. Warto by w świątecznych wypiekach znalazły się różne, smakowite przyprawy, kojarzące się powszechnie ze świętami. To właśnie cynamon, anyż, imbir, kardamon, ale również pomarańcza i goździki. Coraz częściej w tym okresie wykorzystywany jest także słony karmel. Warto tymi składnikami doprawiać desery i świąteczne obiady. Przy ich pomocy można stworzyć pyszne ciasteczka, bożonarodzeniowe ciasta, ale nadają się też do mięs, jeśli chcemy by posiadały one charakterystyczną, korzenną nutę. 

Napoje na Święta Bożego Narodzenia

Boże Narodzenie to czas kojarzony nie tylko ze wspólnym świętowaniem narodzin Jezusa i śpiewaniem kolęd, z choinką, prezentami i ozdobami świątecznymi, lecz również z wyjątkowymi zapachami oraz smakami. Żadne święta nie mogą się obyć bez kompotu z suszu, który w żadnej innej części roku nie smakuje tak jak w Wigilię i Boże Narodzenie. Zimowy okres jest też idealny by rozgrzewać się grzańcem - z dodatkiem rumu, wina, albo też szykowanym bez alkoholu. Napój ten swój wyjątkowy smak zawdzięcza przyprawom - dodaje się do niego anyż, goździki, cynamon i kardamon. Można go przyozdobić pomarańczą. Do rozgrzewających napojów należy też bezapelacyjnie gorąca czekolada - najlepiej z korzennymi przyprawami, albo z odrobiną chilli. Pozwoli się szybko rozgrzać w chłodny, zimowy wieczór. W okresie świątecznym niezwykle popularne są również wyśmienite likiery - na przykład ten krówkowy czy jajeczny.