Kapusta

Kapusta: rodzaje i właściwości

Do najpopularniejszych rodzajów kapusty można zaliczyć kapustę białą, czerwoną, pekińską oraz rzymską. W sklepach powszechnie dostępna jest także biała kapusta kiszona. Każda z nich cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, dzięki czemu kapustę uznaje się za produkt superfood. Można w niej znaleźć wiele cennych witamin, minerałów, sporą ilość błonnika pokarmowego, a także enzymy trawienne.  

Kapusta jest ceniona zwłaszcza ze względu na ogromną zawartość witaminy C, E, A, K oraz witamin z grupy B. Stanowi również cenne źródło potasu, magnezu, fosforu, manganu, wapnia i żelaza. Można w niej także znaleźć ważny zwłaszcza dla kobiet w ciąży kwas foliowy oraz wzmacniającą wzrok luteinę. Po kapustę warto sięgać poza tym ze względu na sporą zawartość antyoksydantów, w tym zwłaszcza posiadającego właściwości antynowotworowe sulforafanu.  

Regularne spożywanie dań z kapusty pozwala zapobiegać nie tylko rakowi, lecz także zaparciom, zgadze, cukrzycy, a także chorobom wirusowym i bakteryjnym. Warzywo to posiada również właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga ponadto pracę nerek oraz wątroby. Zewnętrznie można ją wykorzystywać na odmrożenia, stłuczenia, oparzenia, ukąszenia owadów oraz inne uszkodzenia skóry. Kapusta posiada właściwości wzdymające. Można je jednak zneutralizować, dodając do potraw takie przyprawy jak majeranek, kminek, oregano, anyż, imbir czy kminek. 

Co zrobić z kapusty?

Z kapusty można zrobić różnego rodzaju pyszne potrawy. Smakuje świetnie zarówno w wersji na surowo, zasmażana, jak i gotowana. Nadaje się doskonale do surówek, zup czy dań jednogarnkowych. Wybornie komponuje się z różnego rodzaju mięsem, a także może być wykorzystywana jako farsz do pierogów, gołąbków, naleśników czy krokietów. Do najpopularniejszych w Polsce dań z kapusty można zaliczyć bigos, zupę kapuśniak, pierogi i krokiety z kapustą, kapustę z grochem czy grzybami. Warzywo to znajduje szerokie zastosowanie kulinarne zwłaszcza w okresie świąt bożonarodzeniowych. Warto ponadto pić sok z kapusty kiszonej, który jest bogatym źródłem zdrowych bakterii probiotycznych. 

Przepisy na dania z kapusty

Przedstawiamy ciekawe pomysły na dania z kapusty – zarówno świeżej, jak i kiszonej. Warto przygotować na obiad np. kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną, które przywołują wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, aromatyczne i sycące. Wychodzą świetne z dodatkiem szalotki, marchewki, koperku oraz masła.  

Inna warta uwagi potrawa to schab w kapuście kiszonej. Jest to danie o wyjątkowo prostym składzie, które najlepiej smakuje podawane z młodymi ziemniaczkami. Można przygotować ją domownikom na niedzielny obiad, a także jako główne danie podczas imprezy ze znajomymi.  

Godna polecenia jest również młoda kapusta po chłopsku, zasmażana z baleronem, boczkiem i śmietaną. Potrawa ta niezwykle syci, w związku z czym pozwala odzyskać siły po ciężkiej pracy. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza z koperkiem oraz dodatkiem takich przypraw jak kminek i kurkuma. 

Inne tradycyjne danie z kapusty to gołąbki z wołowiną i grzybami. Wychodzą najlepsze z użyciem kapusty włoskiej. Farsz smakuje wyśmienicie przygotowany na bazie wołowiny, borowików, ryżu, marchewki oraz cebuli. Gołąbki te można podawać zarówno z sosem grzybowym, jak i pomidorowym. 

W tradycyjnej polskiej kuchni powinien się również znaleźć bigos z młodej kapusty z boczkiem i kiełbasą. Świetnie smakuje w wersji z czerwoną papryką, cebulą, marchewką oraz koperkiem. W wersji wegetariańskiej wyśmienita w smaku wychodzi surówka z młodej kapusty, cebuli i marchewki. Jako dressing najlepiej sprawdza się w tym przypadku majonez lub oliwa z oliwek. Można również dodać do surówki jogurt naturalny. 

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 3798

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada z karkówki

4.48 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z karkówką

To może cię zainteresować