Wigilijna kapusta z grzybami

5 (176 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kapusta z grzybami znana jest w każdym polskim domu. Warto ją przygotować,bo jest tradycyjnym daniem wigilijnym. Wśród dwunastu postnych dań nie powinno jej zabraknąć, podobno zapewnia dostatnie życie. Poza tym kapusta z grzybami jest po prostu pyszna!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kapusta z grzybami: - kapusta kiszona: 50 dekagramów
    - grzyby leśne (suzone,np.prawdziwki): 1 szklanka
    - cebula (biała): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (czarny/mielony): 1 szczypta
    - ziele angielskie (ziarna): 4 ziarenka
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - jałowiec (ziarna): 2 sztuki
    - koncentart pomidorowy: 1 łyżka
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Wigilijna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapusta z grzybami: Kapustę posiekać.Cebulę obrać,pokroić w piórka,zeszklić na oleju.Grzyby namoczyć w 0,5 l wody.Kapustę zalać wodą,w której moczyły się grzyby,dodać liście laurowe,ziele angielskie,jałowiec,sól,pieprz,cebulę i namoczone prawdziwki,wymieszać.Gotować na średnim ogniu 50 minut.Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego(niekoniecznie,ale ja lubię,nadaje ładny kolor),wymieszać,gotować jeszcze 30 minut.
  • 2. Kapustę przełożyć na rozgrzaną patelnię,smażyć dwie minuty. Przełożyć na talerz. Kapusta z grzybami gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Kapusta z grzybami świetnie smakuje nawet po kilku dniach - wystarczy odgrzać ją w garnku z grubym dnem, żeby się nie przypaliła.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować