Łazanki można przyrządzać na wiele sposobów. Poniżej jeden z nich – łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i boczkiem. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Łazanki z kiszoną kapustą są smaczne i treściwe.
1 min
Średni
Składniki:
500 g makaronu łazanki
400 g kiełbasy
200 g wędzonego boczku
500 g kiszonej kapusty
2 cebule
1 marchewka
Olej
pieprz, sól, majeranek,
liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
Łazanki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu dodając do wody 2 łyżki oleju, żeby makaron się nie skleił. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Kapustę kiszoną wraz z marchewką - obraną i startą na tarce o grubych oczkach, obgotować z dodatkiem liścia laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, po chwili dodać cebulę i kiełbasę. Całość smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i przyprawić, smażyć kolejne 10 minut.
Podsmażoną kapustę przełożyć do garnka, dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Łazanki z kiszoną kapustą chwilkę podsmażyć, żeby smaki się połączyły.
Komentarze