Łazanki z kiszoną kapustą

4.65 (232 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 min
  • Średni

Łazanki można przyrządzać na wiele sposobów. Poniżej jeden z nich – łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i boczkiem. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Łazanki z kiszoną kapustą są smaczne i treściwe.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 500 g makaronu łazanki
    400 g kiełbasy
    200 g wędzonego boczku
    500 g kiszonej kapusty
    2 cebule
    1 marchewka
    Olej
    pieprz, sól, majeranek,
    liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.65 (232 ocen)

Łazanki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu dodając do wody 2 łyżki oleju, żeby makaron się nie skleił. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
    Kapustę kiszoną wraz z marchewką - obraną i startą na tarce o grubych oczkach, obgotować z dodatkiem liścia laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać.
    Boczek i cebulę pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, po chwili dodać cebulę i kiełbasę. Całość smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i przyprawić, smażyć kolejne 10 minut.
    Podsmażoną kapustę przełożyć do garnka, dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Łazanki z kiszoną kapustą chwilkę podsmażyć, żeby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Makaron Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować