Basiliana

O mnie:

Mam na imię Anna i - zapewne podobnie jak większość Użytkowników tego serwisu - uwielbiam gotować:) Prowadzę blog Kuchenny Zeszyt - kuchennyzeszyt.pl

Liczba punktów za aktywność
46
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
Jabłkowa fantazja - ciasto bez pieczenia
Użytkownik Basiliana w dniu 23.11.2020 11:06 opublikował przepis :

Jabłkowa fantazja - ciasto bez pieczenia

Jabłkowa fantazja to delikatne, rozpływające się w ustach ciasto złożone z wyrazistego musu jabłkowo-cytrynowego i delikatnej bitej śmietany pomiędzy warstwami kruchych herbatników. Całość zwieńczona jest polewą czekoladową i oprószona wiórkami kokosowymi. Serdecznie polecam, szczególnie osobom zapracowanym:) Ciasto robi się szybko, a jeżeli posiadacie mus jabłkowy w słoikach – wręcz błyskawicznie.

Crème brûlée
Użytkownik Basiliana w dniu 03.11.2020 17:12 opublikował przepis :

Crème brûlée

Crème brûlée to delikatny, pachnący wanilią krem na bazie żółtek i śmietany skryty pod chrupiącą, karmelową skorupką. Ten słynny francuski deser najlepiej smakuje kiedy krem jest mocno schłodzony, a skorupka gorąca, dlatego warto karmelizować cukier zaraz po wyjęciu foremek z lodówki i tuż przed podaniem.

Foccacia
Użytkownik Basiliana w dniu 31.10.2020 11:21 opublikował przepis :

Foccacia

Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, podawanego często jako przystawka. W smaku przypomina puszystą pizzę, jednak zazwyczaj nie ma tak wielu dodatków. Pysznie smakuje maczana w oliwie z oliwek, najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Ślimaczki drożdżowe z kakao i kruszonką
Użytkownik Basiliana w dniu 21.10.2020 19:03 opublikował przepis :

Ślimaczki drożdżowe z kakao i kruszonką

Drożdżowe ślimaczki z mocno kakaowym i maślaną kruszonką są mięciutkie, puszyste i przepyszne. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, ale na drugi dzień też są bardzo smaczne, szczególnie z kubkiem ciepłego mleka. Trzeciego dnia zazwyczaj już ich nie ma...