REKLAMA

Basiliana

O mnie:

Mam na imię Anna i - zapewne podobnie jak większość Użytkowników tego serwisu - uwielbiam gotować:) Prowadzę blog Kuchenny Zeszyt - kuchennyzeszyt.pl

Liczba przepisów
56
Liczba obserwujących
1
 
Wyślij wiadomość
Użytkownik Basiliana w dniu 11.09.2021 21:16 opublikował przepis:

Tarta z malinami i kremem z białą czekoladą.

Idealny duet malin i białej czekolady doskonale komponuje się z prażonymi płatkami migdałowymi i kruchym ciastem.
Użytkownik Basiliana w dniu 05.07.2021 11:27 skomentował:

Francuskie babeczki z kremem malinowym

Użytkownik Basiliana w dniu 03.07.2021 20:41 opublikował przepis:

Indyk duszony w cebuli

Cebula i aromatyczna marynata dodają indykowi wyrazu, a duszenie w bulionie sprawia, że mięso jest kruche i delikatne.
Użytkownik Basiliana w dniu 03.07.2021 20:31 opublikował przepis:

Francuskie babeczki z kremem malinowym

Babeczki z ciasta francuskiego, inspirowane francuskimi vol-au-vent, można podawać z różnymi rodzajami nadzienia, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Ja napełniłam je kremem malinowy i udekorowałam świeżymi owocami. Błyskawicznie zniknęły ze stołu.

Użytkownik Basiliana w dniu 25.03.2021 21:39 opublikował przepis:

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to przysmak znany z czasów PRL-u, kiedy o czekoladę było bardzo trudno. Jest słodki i sycący, dlatego dobrze jest dodać do niego herbatniki i bakalie aby przełamać słodycz i urozmaicić konsystencję bloku. Ja tym razem przygotowałam wersję z samymi herbatnikami.
Użytkownik Basiliana w dniu 25.03.2021 21:14 opublikował przepis:

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem

Sycąca zapiekanka makaronowa z kremowym sosem szpinakowym i kurczakiem to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.
Użytkownik Basiliana w dniu 20.03.2021 22:23 opublikował przepis:

Ciasteczka z okienkiem

Kruche, maślane ciasteczka z okienkiem efektownie prezentują się na stole i pysznie smakują.
Użytkownik Basiliana w dniu 16.03.2021 21:25 opublikował przepis:

Ciastka słonecznikowe

Te ciasteczka stały się hitem w moim domu i wśród znajomych. Do ich przygotowania potrzebujemy łuskanych ziaren słonecznika, jajek i czegoś słodkiego - można użyć miodu, ksylitolu lub np. syropu daktylowego. Opcjonalnie możemy dorzucić ulubione orzechy, wiórki kokosowe lub sezam. Ciasteczka robi się szybko i są pyszne - nawet bez orzechów mają lekko orzechowy posmak. Są także sycące, więc świetnie sprawdzą się jako przekąska w szkole lub w pracy.
Użytkownik Basiliana w dniu 12.03.2021 21:58 opublikował przepis:

Rolada schabowa z żurawiną i serem feta

Bardzo lubię połączenie schabu i słodkich dodatków. W tej roladzie schab występuje w towarzystwie aromatycznego boczku, słonego sera feta i słodkiej żurawiny.
Użytkownik Basiliana w dniu 25.01.2021 12:45 skomentował:

Zupa pomidorowa z lanym ciastem i parmezanem