Tarta z fasolką szparagową i kiełbasą na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna fasolka szparagowa, aromatyczna podsmażona wędzona kiełbasa i chrupiące ciasto francuskie to pyszne połączenie. Dodatkową zaletą tej tarty jest łatwość i szybkość przygotowania. Zazwyczaj gotuję dużą ilość fasolki – taką, by wystarczyła na co najmniej dwa obiady. W tym przypadku było podobnie. Fasolkę, która została mi z poprzedniego dnia wykorzystałam do przygotowania tej tarty.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Fasolka szparagowa – 500 g
    Kiełbasa wędzona (np. śląska, podwawelska) – 200 g
    Ciasto francuskie – 1 opakowanie
    Bułka tarta – 2 łyżki
    Woda i sól do gotowania fasolki – ok. 1,25 litra wody i 1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z fasolką szparagową i kiełbasą na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien i odcinamy końcówki. Mnie trafiła się fasolka, która miała włókna trudne do usunięcia przed gotowaniem, więc usunęłam je już po ugotowaniu fasolki. Oczyszczoną fasolę zalewamy zimną wodą dodając sól w ilości wedle własnego smaku. Ja zazwyczaj na taką ilość fasolki daję łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od grubości strączków. po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i studzimy.
    Kiełbasę kroimy w półplastry lub plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju i mieszamy z fasolką.
    Formę do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na papierze w formie. Fragmenty, które bardzo wystają z formy odcinamy nożem i „doklejamy je” tam, gdzie ciasta jest mniej, dociskając dwa kawałki ciasta do siebie.
    Na ciasto wykładamy fasolkę wymieszaną z kiełbasą. Zawijamy brzegi ciasta na farsz i posypujemy całość bułką tartą. Formę z tartą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 30 minut, do zrumienienia ciasta.

Porady

Tarta bardzo dobrze smakuje z dodatkiem keczupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować