Tarta szpinakowa na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka w wykonaniu tarta szpinakowa na cieście francuskim świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szpinak mrożony - 200 g
    Ser feta - 100 g
    Ser żółty - 60 g
    Jogurt naturalny - 4 łyżki
    Jaja - 2 sztuki
    Sól - 1 duża szczypta
    Pieprz - 2 szczypty
    Czosnek - 1 ząbek
    Pomidor - 1 sztuka
    Ciasto francuskie - 1 opakowanie 300 g
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szpinakowa na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak i smażymy do jego całkowitego rozmrożenia. Następnie na patelnię dodajemy ser feta i dwie szczypty pieprzu, podsmażamy jeszcze minutę i odstawiamy farsz do lekkiego przestudzenia. W misce rozkłócamy jaja widelcem, dodajemy jogurt naturalny, starty ser żółty, dużą szczyptę soli oraz przestudzony szpinak i mieszamy całość. Formę do tarty (u mnie okrągła o średnicy 26 cm) wykładamy ciastem francuskim. Fragmenty wystające poza brzeg formy odcinamy i formujemy z nich ruloniki, tworząc kształt róży. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i wylewamy na ciasto farsz szpinakowy. Na wierzchu układamy obranego i pokrojonego w plastry pomidora. Brzegi ciasta zawijamy do środka, kładąc je na farszu. W wolnych miejscach układamy róże z ciasta francuskiego. Tartę pieczemy ok. 30 minut w 200 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować