PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tarta szpinakowa na cieście francuskimhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/94/tarta-szpinakowa-na-ciescie-francuskim.jpeg60004000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tarta-szpinakowa-na-ciescie-francuskim
Szpinak mrożony - 200 g
Ser feta - 100 g
Ser żółty - 60 g
Jogurt naturalny - 4 łyżki
Jaja - 2 sztuki
Sól - 1 duża szczypta
Pieprz - 2 szczypty
Czosnek - 1 ząbek
Pomidor - 1 sztuka
Ciasto francuskie - 1 opakowanie 300 g
Olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Tarta szpinakowa na cieście francuskim
1.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak i smażymy do jego całkowitego rozmrożenia. Następnie na patelnię dodajemy ser feta i dwie szczypty pieprzu, podsmażamy jeszcze minutę i odstawiamy farsz do lekkiego przestudzenia. W misce rozkłócamy jaja widelcem, dodajemy jogurt naturalny, starty ser żółty, dużą szczyptę soli oraz przestudzony szpinak i mieszamy całość. Formę do tarty (u mnie okrągła o średnicy 26 cm) wykładamy ciastem francuskim. Fragmenty wystające poza brzeg formy odcinamy i formujemy z nich ruloniki, tworząc kształt róży. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i wylewamy na ciasto farsz szpinakowy. Na wierzchu układamy obranego i pokrojonego w plastry pomidora. Brzegi ciasta zawijamy do środka, kładąc je na farszu. W wolnych miejscach układamy róże z ciasta francuskiego. Tartę pieczemy ok. 30 minut w 200 st. C.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze