Ciastka słonecznikowe

4 (3 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te ciasteczka stały się hitem w moim domu i wśród znajomych. Do ich przygotowania potrzebujemy łuskanych ziaren słonecznika, jajek i czegoś słodkiego - można użyć miodu, ksylitolu lub np. syropu daktylowego. Opcjonalnie możemy dorzucić ulubione orzechy, wiórki kokosowe lub sezam. Ciasteczka robi się szybko i są pyszne - nawet bez orzechów mają lekko orzechowy posmak. Są także sycące, więc świetnie sprawdzą się jako przekąska w szkole lub w pracy.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki słonecznika łuskanego
    2 jaja
    3 łyżki miodu
    dowolne orzechy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik rozdrabniamy blenderem . Można pozostawić większe kawałki ziarenek, jeżeli chcemy aby były wyczuwalne w ciastkach. Do rozdrobnionego słonecznika dodajemy rozbełtane jaja oraz miód i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ewentualnie dekorujemy orzechami. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować