Ślimaczki drożdżowe z kakao i kruszonką

  • wyświetlono: 98 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Drożdżowe ślimaczki z mocno kakaowym i maślaną kruszonką są mięciutkie, puszyste i przepyszne. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, ale na drugi dzień też są bardzo smaczne, szczególnie z kubkiem ciepłego mleka. Trzeciego dnia zazwyczaj już ich nie ma...

  • 30 porcje
  • 120min

Składniki

Ciasto:

Mąka pszenna - 500 g
Jajo - 1 szt
Żółtko- 1 szt
Mleko - 220 g
Drozdze świeże - 45 g
Cukier wanilinowy- 1 opakowanie
Cukier - 7 łyżek
Masło- 80 g

Kruszonka:
Mąka pszenna - 70 g
Cukier - 50 g
Maslo - 50 g


Krem kakaowy:
6 lyzek kakao
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ślimaczki drożdżowe z kakao i kruszonką

  • 1. Kruszonka:
    Masło rozcieramy w misce z mąką i cukrem, tworząc okruchy. Kruszonkę odkładamy do lodówki.
  • 2. Krem kakaowy:
    Kakao mieszamy w misce z cukrem pudrem, dodajemy masło oraz mleko i ucieramy składniki płaską stroną łyżki do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Ciasto:
    Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Wsypujemy 150 g mąki, ponownie mieszamy i odkładamy rozczyn na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (polecam robić to przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 35 cm. Ciasto smarujemy połową kremu kakaowego i wzdłuż dłuższego boku zwijamy w roladę, a następnie kroimy na plastry o szerokości ok. 2 cm. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy połową kruszonki i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ślimaczki drożdżowe z kakaodrożdżówki z kakao

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka z kakao , robione tłuczkiem

Dodane przez: atusia

Ciasteczka z kakao - robione tłuczkiem

Kruche, pachnące kakao ciasteczka....

Ślimaczki drozdżowe z cynamonem i daktylami

Dodane przez: Justine_Mazur

Ślimaczki drozdżowe z cynamonem i daktylami

Niezwykle smaczne i aromatyczne...

Chrupiące ciasteczka jaglane z kakao i białą czekoladą

Dodane przez: Di bloguje

Chrupiące ciasteczka jaglane z kakao i białą...

Ciasteczka smakują rewelacyjnie...

francuskie ciasteczka

Dodane przez: paolineczka

Francuskie ślimaczki i ciasteczka z brzoskiwnią

Łatwy i szybki przepis na ciasteczka

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Drożdżowo-kruche rogaliki na jogurcie ze...

Niezwykle kruche, aromatyczne,...

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE