Ciasteczka z okienkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche, maślane ciasteczka z okienkiem efektownie prezentują się na stole i pysznie smakują.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    50 cukru pudru
    1 jajo
    1 szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Dekoracja:
    80 g białej czekolady
    1/2 opakowania galaretki agrestowej rozpuszczonej w 150 ml gorącej wody
    1/2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 150 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka z okienkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 mm, podsypując mąką i wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie kwiatu (może być też np. serce lub gwiazdka). W połowie ciasteczek mniejszą foremką wykrawamy środki. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu pełne ciasteczka (bez okienek) smarujemy rozpuszczoną białą czekoladą i przykrywamy ciasteczkami z okienkami, dociskając aby czekolada skleiła oba ciasteczka. Po wystudzeniu czekolady do każdego okienka wlewamy ostrożnie niedużą ilość wystudzonej, tężęjącej galaretki i wstawiamy ciasteczka do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować