Kruche, maślane ciasteczka z okienkiem efektownie prezentują się na stole i pysznie smakują.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 cukru pudru
1 jajo
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
80 g białej czekolady
1/2 opakowania galaretki agrestowej rozpuszczonej w 150 ml gorącej wody
1/2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 150 ml gorącej wody
Ciasteczka z okienkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 mm, podsypując mąką i wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie kwiatu (może być też np. serce lub gwiazdka). W połowie ciasteczek mniejszą foremką wykrawamy środki. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu pełne ciasteczka (bez okienek) smarujemy rozpuszczoną białą czekoladą i przykrywamy ciasteczkami z okienkami, dociskając aby czekolada skleiła oba ciasteczka. Po wystudzeniu czekolady do każdego okienka wlewamy ostrożnie niedużą ilość wystudzonej, tężęjącej galaretki i wstawiamy ciasteczka do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
Komentarze