Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycąca zapiekanka makaronowa z kremowym sosem szpinakowym i kurczakiem to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    500 g fileta z kurczaka
    100 g szynki lub kiełbasy szynkowej
    500 g makaronu kokardki
    200 g mrożonego szpinaku
    250 g serka mascarpone
    100 g jogurtu naturalnego
    2 jaja
    4 łyżki tartego parmezanu
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Marynata:
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    1/2 łyżeczki curry
    kilka kropli octu balsamicznego
    dwie duże szczypty soli
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w marynacie i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka do miękkości. Przekładamy kurczaka do miseczki, a na patelni umieszczamy zamrożony szpinak i podgrzewamy go aż całkowicie się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu, mieszamy i smażymy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy. Jajka rozkłócamy widelcem, dodajemy mascarpone, jogurt, przestudzonego kurczaka, szpinak oraz pokrojoną drobno wędlinę i mieszamy całość, ewentualnie doprawiając solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem, przekładamy do niego makaron, na wierzchu rozprowadzamy farsz i posypujemy tartym parmezanem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować