Sycąca zapiekanka makaronowa z kremowym sosem szpinakowym i kurczakiem to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
500 g fileta z kurczaka
100 g szynki lub kiełbasy szynkowej
500 g makaronu kokardki
200 g mrożonego szpinaku
250 g serka mascarpone
100 g jogurtu naturalnego
2 jaja
4 łyżki tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Marynata:
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1/2 łyżeczki curry
kilka kropli octu balsamicznego
dwie duże szczypty soli
szczypta pieprzu
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w marynacie i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka do miękkości. Przekładamy kurczaka do miseczki, a na patelni umieszczamy zamrożony szpinak i podgrzewamy go aż całkowicie się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu, mieszamy i smażymy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy. Jajka rozkłócamy widelcem, dodajemy mascarpone, jogurt, przestudzonego kurczaka, szpinak oraz pokrojoną drobno wędlinę i mieszamy całość, ewentualnie doprawiając solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem, przekładamy do niego makaron, na wierzchu rozprowadzamy farsz i posypujemy tartym parmezanem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy ok. 25 minut.
Komentarze