Jabłkowa fantazja - ciasto bez pieczenia

4.48 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłkowa fantazja to delikatne, rozpływające się w ustach ciasto złożone z wyrazistego musu jabłkowo-cytrynowego i delikatnej bitej śmietany pomiędzy warstwami kruchych herbatników. Całość zwieńczona jest polewą czekoladową i oprószona wiórkami kokosowymi. Serdecznie polecam, szczególnie osobom zapracowanym:) Ciasto robi się szybko, a jeżeli posiadacie mus jabłkowy w słoikach – wręcz błyskawicznie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mus jabłkowy:

    1,2 kg jabłek

    1 łyżka soku z cytryny

    1 łyżka cukru

    1 galaretka cytrynowa



    Masa śmietanowa:

    420 ml śmietany 30%

    2 łyżeczki żelatyny w proszku

    Ok. 6 łyżek wody

    4 łyżki cukru



    Polewa:

    100 g mlecznej czekolady

    20 g gorzkiej czekolady

    80 ml śmietany 30 %

    1 łyżka masła

    Oraz:
    300 g herbatników typu petit beurre



    Do dekoracji:

    Wiórki kokosowe

    Złote perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami

Jabłkowa fantazja - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i umieszczamy w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy jabłka do odparowania większości soku. Jeżeli jabłka wypuściły dużo soku podczas ścierania można go odlać przed podgrzaniem. Mus jabłkowy zdejmujemy z palnika, wsypujemy do niego galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.

    Formę o wymiarach 28x22 cm wykładamy folią spożywczą i na dnie kładziemy pierwszą warstwę herbatników. Po lekkim przestudzeniu musu przekładamy go na herbatniki, a na wierzchu kładziemy drugą warstwę herbatników i odstawiamy ciasto do wystudzenia musu.

    Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a po chwili dodajemy 5 łyżek gorącej wody i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia kryształków. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania powoli wlewając wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na drugą warstwę herbatników i przykrywamy kolejną ich warstwą.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietaną, mieszając do połączenia składników. Lekko przestudzoną polewą smarujemy ciasto i posypujemy je wiórkami kokosowymi oraz cukrowymi perełkami. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować