Jabłkowa fantazja - ciasto bez pieczenia

  • wyświetlono: 1059 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Jabłkowa fantazja to delikatne, rozpływające się w ustach ciasto złożone z wyrazistego musu jabłkowo-cytrynowego i delikatnej bitej śmietany pomiędzy warstwami kruchych herbatników. Całość zwieńczona jest polewą czekoladową i oprószona wiórkami kokosowymi. Serdecznie polecam, szczególnie osobom zapracowanym:) Ciasto robi się szybko, a jeżeli posiadacie mus jabłkowy w słoikach – wręcz błyskawicznie.

  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Mus jabłkowy:

1,2 kg jabłek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka cukru

1 galaretka cytrynowa



Masa śmietanowa:

420 ml śmietany 30%

2 łyżeczki żelatyny w proszku

Ok. 6 łyżek wody

4 łyżki cukru



Polewa:

100 g mlecznej czekolady

20 g gorzkiej czekolady

80 ml śmietany 30 %

1 łyżka masła



Do dekoracji:

Wiórki kokosowe

Złote perełki cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłkowa fantazja - ciasto bez pieczenia

  • 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i umieszczamy w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy jabłka do odparowania większości soku. Jeżeli jabłka wypuściły dużo soku podczas ścierania można go odlać przed podgrzaniem. Mus jabłkowy zdejmujemy z palnika, wsypujemy do niego galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.

    Formę o wymiarach 28x22 cm wykładamy folią spożywczą i na dnie kładziemy pierwszą warstwę herbatników. Po lekkim przestudzeniu musu przekładamy go na herbatniki, a na wierzchu kładziemy drugą warstwę herbatników i odstawiamy ciasto do wystudzenia musu.

    Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a po chwili dodajemy 5 łyżek gorącej wody i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia kryształków. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania powoli wlewając wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na drugą warstwę herbatników i przykrywamy kolejną ich warstwą.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietaną, mieszając do połączenia składników. Lekko przestudzoną polewą smarujemy ciasto i posypujemy je wiórkami kokosowymi oraz cukrowymi perełkami. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto bez pieczeniaciasto z jabłkamiciasto na herbatnikach

Komentarze

Podobne przepisy

Kinder Country

Dodane przez: Nevermore21

Ciasto Kinder Country- bez pieczenia

Niesamowite ciasto bardzo przypominające...

Rafaello - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: StudentsKitchen

Rafaello - kokosowe ciasto bez pieczenia

Rafaello - kokosowe ciasto bez...

rafaello - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: swibek

Rafaello - ciasto bez pieczenia

Rewelacyjne ciasto na szybko.....

Ciasto bananowe bez pieczenia

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Ciasto bananowe bez pieczenia

Idealne dla osób, które nie mają...

Chatka - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: Ola1984

Chatka - ciasto bez pieczenia

Pyszny sernik na zimno nie wymagający...

Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Dodane przez: rzelkazag

Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Proste i smaczne ciasto bez pieczenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE