Ogórki słodko-kwaśne z miodem

4 (4 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie z miodem świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek, a także dań obiadowych.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych

    Zalewa:
    4,5 szklanki wody
    2 szklanki octu
    2 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soli (najlepiej kamiennej, do przetworów)

    Do słoików:
    8 łyżeczek gorczycy
    16 ziarenek ziela angielskiego
    16 ziarenek czarnego pieprzu
    8 liści laurowych
    1 średnia marchew
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Ogórki konserwowe

Ogórki słodko-kwaśne z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w krążki. Do każdego z 8 słoików o pojemności 500 ml wkładamy: 1 łyżeczkę ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego, 1 liść laurowy, kilka plasterków marchwi, 1 krążek cebuli, kilka plasterków czosnku. Następnie, w słoikach ciasno układamy ogórki.

    Składniki zalewy mieszamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia.

    Gorącą zalewę wlewamy do słoików, tak aby przykryła ogórki. Ostrożnie, najlepiej przez ściereczkę, zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować