Szarlotka z konfiturą różaną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, rozpływające się w ustach ciasto, soczyste nadzienie jabłkowe i piękny aromat róży sprawiają, że tej szarlotce bardzo trudno się oprzeć.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

    1/4 szklanki cukru

    200 g masła

    1 jajo

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    5-6 dużych, kwaskowych jabłek

    1/2 łyżeczki cynamonu

    2-3 łyżki konfitury z płatków róży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz jajo i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem. Ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół. Jedną połowę umieścić w zamrażarce, a drugą pokroić na plastry i wyłożyć nimi formę do pieczenia (użyłam formy 19x26 cm) tak, by całe dno było przykryte. Spód posmarować konfiturą z róży, na konfiturze ułożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę piec ok. 60-70 minut w temperaturze 180 st. C. Po przestudzeniu szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować