Zupa pomidorowa z lanym ciastem i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wszystkim amatorom pomidorowych smaków proponuję aromatyczną i sycącą zupę z dodatkiem parmezanu. Ta gęsta, pachnąca czosnkiem i pietruszką pomidorówka często gości na moim stole. Czasem podaję ją z grzankami ziołowymi albo paluchami drożdżowymi i wówczas w zupełności wystarcza nam jako cały obiad.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa pomidorowa:
    1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego
    1 marchew z wywaru
    kilka gałązek natki pietruszki (może być mrożona)
    1 puszka pomidorów
    1 mały ząbek czosnku
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    kilka kropli sosu sojowego
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
    4 łyżki parmezanu

    Ciasto lane:
    1 jajo
    1 łyżka wody
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z lanym ciastem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej lub masło klarowane, podsmażamy czosnek, a po chwili dodajemy pomidory razem z sokiem. Podsmażamy całość przez kilka minut. Dodajemy bulion oraz ugotowaną wcześniej marchew, natkę pietruszki, doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy 15 minut. Następnie zestawiamy garnek z ognia, a po lekkim przestudzeniu blendujemy całość i ponownie gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. W kubeczku lub garnuszku rozkłócamy jajo z łyżką wody, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy całość łyżką, rozcierając ciasto o brzegi naczynia, aby pozbyć się grudek. Do gotującej się zupy powoli, cienką strużką wlewamy ciasto, delikatnie mieszając łyżką. Gotujemy zupę z ciastem jeszcze przez dwie minuty, zestawiamy z ognia i rozlewamy na talerze. Każdą porcję posypujemy łyżką parmezanu. Zupę możemy także dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować