Tosty francuskie z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tosty francuskie - czyli kromki chleba lub weki moczone w jajku z mlekiem i smażone na patelni, to chyba jedno z szybszych dań na ciepło jakie znam. Tosty są mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. W wersji na słodko z cukrem pudrem lub dżemem świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa (dzieci je uwielbiają!), natomiast na słono - tak jak w tym przepisie - z powodzeniem można podać je na obiad.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 kromek weki lub jasnego chleba lub 3 bułki, np. kajzerki
    20 dag pieczarek
    1 mała cebula
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    6 plastrów sera żółtego
    1/2 łyżeczki oregano
    sól, pieprz
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Tosty

Tosty francuskie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym lub oleju. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki lub słupki pieczarki. Dusimy ok. 10 minut, pod koniec doprawiając solą, pieprzem i oregano.
    Kromki weki lub chleba moczymy w jajkach rozbełtanych z mlekiem.
    Na patelni roztapiamy masło lub rozgrzewamy olej, kładziemy namoczone kromki weki. Po zrumienieniu przewracamy kromki, układamy na zrumienionej stronie pieczarki, ser żółty, lekko posypujemy oregano i smażymy pod przykryciem do roztopienia sera.
    Tosty proponuję podawać polane keczupem i posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować