Śledzie w sosie pomidorowo-korzennym

3.9 (21 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Śledzie w pomidorowo-korzennym sosie z dodatkiem cebulki są bardzo aromatyczne i przepyszne.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 płatów filetów śledziowych w oleju
    250 ml wody
    2 liście laurowe
    1 kawałek kory cynamonu
    5 ziarenek ziela angielskiego
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    10 goździków
    1 ząbek czosnku
    1 średnia cebula
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka octu spirytusowego
    1,5 łyżki miodu
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    5 łyżek oleju rzepakowego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.9 (21 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Śledzie w sosie pomidorowo-korzennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, cynamon, ziele angielskie, goździki i pieprz ziarnisty. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony czosnek i cebulę i dusimy do zeszklenia cebuli. Następnie zestawiamy patelnię z ognia, lekko studzimy i do cebuli z czosnkiem dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, octy oraz paprykę słodką i ostrą. Zawartość patelni mieszamy z ostudzonym i przecedzonym wywarem z przypraw. Śledzie kroimy na kawałki szerokości 1,5 - 2 cm, mieszamy z marynatą i przekładamy do słoika. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować