Chlebek bananowy z kokosem i czekoladą

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chlebek bananowy to jedno z najszybszych znanych mi ciast i jedno z ulubionych. Jest wilgotny i aromatyczny, a przy tym stanowi doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Możemy dodać do niego ulubione bakalie - orzechy, rodzynki lub, jak ja - wiórki kokosowe. Chlebek najbardziej smakuje mi oblany polewą czekoladową, taką jak w przepisie poniżej. Posypanie czekolady drobnym cukrem sprawia, że na powierzchni ciasta tworzy się chrupiąca skorupka.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Chlebek:
    4 bardzo dojrzałe banany
    ½ szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 jajo
    4 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    50 g roztopionego, przestudzonego masła
    ¼ łyżeczki cynamonu

    Polewa:
    70 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki masła
    2 łyżeczki mleka

    Do posypania:
    Wiórki kokosowe
    Drobny cukier zwykły lub trzcinowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta

Chlebek bananowy z kokosem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać i rozgnieść widelcem w misce razem z cukrem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć na małą keksówkę (u mnie 22x8 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 80 minut, do „suchego patyczka”.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem, mieszając do połączenia składników.
    Polewę rozsmarować na cieście, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi i cukrem trzcinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować