Tarta z malinami i kremem z białą czekoladą.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Idealny duet malin i białej czekolady doskonale komponuje się z prażonymi płatkami migdałowymi i kruchym ciastem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Spód:
    Mąka pszenna - 1,5 szklanki
    Cukier puder - 2 łyżki
    Masło - 125 g
    Żółtko - 1 sztuka
    Sól - szczypta
    Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
    Zimna woda - 4 łyżki

    Krem:
    Śmietana 36% - 300 ml
    Biała czekolada - 200 g
    Mascarpone - 250 g

    Ponadto:
    Maliny - ok. 400 g
    Płatki migdałowe - 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z malinami i kremem z białą czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać w misce z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto na spodzie gęsto nakłuć widelcem, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez 20-25 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić spód.

    Krem:
    W garnku/rondelku z grubym dnem mocno podgrzać śmietanę. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników w jednolitą masę. Wystudzić masę czekoladową i umieścić ją w lodówce na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie umieścić schłodzone mascarpone i masę czekoladową w misie miksera i ubić na krem.

    Krem rozsmarować na upieczonym spodzie, udekorować ciasto malinami i posypać podprażonymi na suchej patelni i wystudzonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śmietana 36% Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować