Tarta z malinami i kremem z białą czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać w misce z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto na spodzie gęsto nakłuć widelcem, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez 20-25 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić spód.
Krem:
W garnku/rondelku z grubym dnem mocno podgrzać śmietanę. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników w jednolitą masę. Wystudzić masę czekoladową i umieścić ją w lodówce na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie umieścić schłodzone mascarpone i masę czekoladową w misie miksera i ubić na krem.
Krem rozsmarować na upieczonym spodzie, udekorować ciasto malinami i posypać podprażonymi na suchej patelni i wystudzonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze