Foccacia

  • wyświetlono: 93 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, podawanego często jako przystawka. W smaku przypomina puszystą pizzę, jednak zazwyczaj nie ma tak wielu dodatków. Pysznie smakuje maczana w oliwie z oliwek, najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.

  • 6 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej oraz 1 łyżka do rozczynu i 4 łyżki do podsypania
1 szklanka ciepłej wody oraz 3 łyżki do rozczynu
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
3,5 łyżki oliwy z oliwek
1 duża szczypta soli
1 pomidor malinowy
2 łyżki sera feta
1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania przepisu:

Foccacia

  • 1. W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i trzema łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody. Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Po upływie tego czasu przesiewamy do miski 2,5 szklanki mąki, dodajemy rozczyn, 1 szklankę ciepłej wody, 3,5 łyżki oliwy i szczyptę soli. Mieszamy ciasto łyżką, a następnie wyrabiamy je w rękach aż będzie zwarte. Przykrywamy miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę wyrabiamy w rękach, a następnie równomiernie rozkładamy w formie do pieczenia o wymiarach 20x30 cm, posmarowanej oliwą lub olejem albo wyłożonej papierem do pieczenia. Na całej powierzchni robimy wgłębienia opuszkiem palca. Na cieście układamy pokrojonego pomidora, posypujemy całość pokruszoną fetą i roztartym w palcach oregano. Pieczemy w 220 st. C ok 15-20 minut, do zrumienienia. Foccacia najlepiej smakuje jeszcze ciepła, polana oliwą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

foccacia

Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE