Crème brûlée

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Crème brûlée to delikatny, pachnący wanilią krem na bazie żółtek i śmietany skryty pod chrupiącą, karmelową skorupką. Ten słynny francuski deser najlepiej smakuje kiedy krem jest mocno schłodzony, a skorupka gorąca, dlatego warto karmelizować cukier zaraz po wyjęciu foremek z lodówki i tuż przed podaniem.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • żółtka - 4 sztuki
    śmietana 30% - 300 ml
    cukier - 3 łyżki
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    cukier trzcinowy lub zwykły - po 1 łyżce na każdą foremkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę podgrzewamy z ziarenkami wanilii, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Żółtka mieszamy rózgą z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków cukru. Nie należy ubijać masy, wystarczy jeśli żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Przestudzoną śmietankę powoli wlewamy do żółtek, cały czas mieszając. Krem przelewamy do 4-5 foremek do crème brûlée lub kokilek. Foremki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 100 st. C i pieczemy krem ok 60 minut, do momentu aż wierzch się zetnie. Pieczenie może potrwać dłużej, ale krem nie powinien się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika studzimy krem i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie osuszamy wierzch kremu papierowym ręcznikiem i równomiernie posypujemy cukrem. Cukier karmelizujemy przy pomocy palnika do crème brûlée. Deser możemy podać z sezonowymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować