Francuskie babeczki z kremem malinowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Babeczki z ciasta francuskiego, inspirowane francuskimi vol-au-vent, można podawać z różnymi rodzajami nadzienia, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Ja napełniłam je kremem malinowy i udekorowałam świeżymi owocami. Błyskawicznie zniknęły ze stołu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Babeczki:

    2 opakowania ciasta francuskiego

    1 jajo

    ewentualnie gruby cukier do dekoracji



    Krem malinowy:

    250 g świeżych lub mrożonych malin

    1/3 szklanki cukru

    1 łyżeczka soku z cytryny

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1 łyżka wody

    2 łyżeczki żelatyny

    250 g mascarpone

    Świeże owoce i melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Babeczki Babeczki

Francuskie babeczki z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki:

    Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Literatką wyciąć kółka. 1/3 kółek zostawić, a w reszcie kieliszkiem wycisnąć na środku mniejsze kółka. Brzegi pełnych kół posmarować rozmąconym jajkiem, na każdym kole ułożyć kółko z wyciętym środkiem i znów posmarować brzeg jajkiem. Nałożyć kolejne kółko z wyciętym środkiem i także posmarować je z wierzchu jajkiem. Ciastka można lekko posypać grubym cukrem. Babeczki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 12 minut w temperaturze 200 st. C.

    Krem malinowy

    Maliny podgrzać z cukrem do momentu puszczenia soku. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, wymieszać i zagotować. Po lekkim przestudzeniu mus malinowy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na kilka minut do spęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzając do wrzenia. Dokładnie wymieszać rozpuszczoną żelatynę z musem malinowym i odstawić całość do całkowitego wystudzenia. Zmiksować mascarpone z musem malinowym do uzyskania gładkiej masy. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać nim wystudzone babeczki. Wierzch udekorować owocami i listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Maliny Krem malinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować