Szybkie w wykonaniu, miękkie bułeczki pszenne są idealne na śniadanie.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 i 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki pszennej typu 650
1/2 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
Jajo rozmącone z dwiema łyżkami mleka - do posmarowania bułek
Bułki pszenne na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieszczamy mleko, wodę, cukier, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Dokładnie mieszamy składniki rozcierając łyżką mąkę i drożdże. Odstawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki i sól. Dodajemy rozczyn, oliwę lub olej i zagniatamy gładkie ciasto. Ja robię to mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy kulkę i układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułki ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie na każdej z bułek ostrym nożem robimy nacięcie przez środek i smarujemy wierzch jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30 minut, do zrumienienia.
Komentarze