Bułki pszenne na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie w wykonaniu, miękkie bułeczki pszenne są idealne na śniadanie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki pszennej typu 650
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/4 szklanki letniej wody
    25 g świeżych drożdży
    szczypta cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
    Jajo rozmącone z dwiema łyżkami mleka - do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Bułki pszenne na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy mleko, wodę, cukier, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Dokładnie mieszamy składniki rozcierając łyżką mąkę i drożdże. Odstawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki i sól. Dodajemy rozczyn, oliwę lub olej i zagniatamy gładkie ciasto. Ja robię to mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy kulkę i układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułki ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie na każdej z bułek ostrym nożem robimy nacięcie przez środek i smarujemy wierzch jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30 minut, do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować