Sushi-California maki

4.5 (153 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

California maki to zgrabne małe rolki gdzie nori jest w środku , z wędzonym łososiem , marynowaną rzodkwią, awokado , odrobiną chrzanu wasabi, całość obtoczona w czarnym i białym sezamie. Danie z kuchni japońskiej, jeśli lubisz sushi przygotowywać w domu, ten przepis jest dla Ciebie

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 3 rolki sushi:
    25 dag ryżu do sushi
    1 pełna szklanka wody

    Zaprawa:
    3 łyżki octu ryżowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli

    Dodatki:
    3 arkusze nori
    15 dag wędzonego łososia
    8 dag serka typu „philadelphia”
    garść liści mieszanki sałat
    kilka łyżek sezamu białego i czarnego
    chrzan wasabi
    sos sojowy Kikkoman
    miska z wodą (do maczania dłoni)
    marynowany różowy imbir
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Sushi-california maki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy go 30 minut, po tym czasie osaczamy ryż, wlewamy pełną szklankę wody i zagotowujemy, ważne jest to aby ryż cały czas szczelnie zakryty pokrywką. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum gotujemy 5-6 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
  • 2. Przygotowujemy zaprawę:
    Ocet ryżowy mieszamy z solą oraz cukrem, wlewamy do ryżu dokładnie mieszamy, zostawiamy ryż do całkowitego wystudzenia.

    Bambusową matę owijamy folią spożywczą, trzeba ją zabezpieczyć jako, że ryż będzie na zewnątrz rolki i mógłby się do niej przykleić.

    Na macie układamy pod wymiar naszych płatków nori cienką warstwę ryżu, ale tak, by nie było prześwitów.

    Podczas układanie ryżu bardzo pomocne jest maczanie rąk w wodzie, bo sprawia, że ziarenka nie przyklejają się do dłoni. Ryż smarujemy chrzanem wasali rozprowadzonym na palcu.
  • 3. Na warstwę ryżu układamy płat nori, strona nie ma znaczenia bo i tak jest w środku, dociskamy do ryżu na wierzchu blisko jednego z brzegów smarujemy cienko serkiem, rozkładamy pasek łososia, marynowanej rzodkwi, liście sałaty, zawijamy przy użyciu maty mocno dociskając, rolujemy całość, odwijamy z maty i folii, obtaczamy w wymieszanym białym i czarnym sezamie.

    Ostrym nożem kroimy na kawałki.
    Podajemy na desce z sosem sojowym, chrzanem wasali i marynowanym imbirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Sezam Wasabi Łosoś Nori

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować