Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami

4.49 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szynkowe rulony to doskonała, łatwa i szybka w przygotowaniu efektowna przekąska z delikatnym serkiem, pachnąca szczypiorkiem i czosnkiem. Dekoracja z biedronek nadaje piękny wygląd. Taka przekąska świetnie sprawdzi się na każdej imprezie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 plastrów szynki konserwowej
    1l bulionu drobiowego
    7 łyżeczek żelatyny


    Farsz:
    300g kremowego śmietankowego serka
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka szczypiorku
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz

    Biedronki:
    5 czarnych oliwek
    5 pomidorków koktajlowych
    kilka kropel kremu balsamicznego
    natka z pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Galantyna Przekąski

Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami 1. Farsz:
    Serek dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Bulion:
    Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
    Zagotować bulion, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do wystudzenia.
    (ewentualnie doprawić solą i pieprzem)
  • Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami 3. Biedronki:
    Pomidorki umyć, naciąć do połowy aby nadać kształt skrzydełek biedronki. Głowę biedronki zrobić z oliwki, a w środek włożyć łodygi natki, które będą czułkami. Kropki na pomidorkach wykonać za pomocą kremu balsamicznego. Całość udekorować natką z pietruszki.
  • Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami 4. Na każdym plasterku szynki ułożyć 2-3 łyżki farszu, rozsmarować nożem i zwinąć w rulon. Każdy zwinięty rulon ułożyć w prostokątnej foremce o wymiarach 8cm x 28cm w odstępach 2-3cm. Na każdym szynkowym rulonie, zrobić kleks z pozostałego farszu, ułożyć biedronkę i całość stopniowo zalać zimnym bulionem drobiowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin, po tym czasie pokroić w prostokąty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować