IMG_20190918_121058

2milutka

O mnie:

Jestem jaka jestem nikt tego nie zmieni,z zawodu dietetyczka i chemik. W mojej kuchni nie ma miejsca na nudę, mieszam, bawię się smakami, to mam już we krwi od dziecka, jednak wolę piec niż gotować. Uśmiechnięte buzie i puste talerze są dla mnie największą nagrodą za serce które wkładam aby smakowało. Poza gotowaniem pasjonuję się fotografią,dekoracją wnętrz, lubię odpoczywać najlepiej z dobrą książką..:) Dużą uwagę przykładam do tego aby danie ładnie prezentowało się na talerzu-estetyka u mnie najważniejsza. Moje przepisy są proste i tanie,choć niektóre z nutką pikanterii,myślę że każdy znajdzie u mnie coś dla siebie. Właścicielka bloga http://waniliaikardamon.blogspot.com/

Liczba punktów za aktywność
1559
Liczba obserwujących
31

Wyślij wiadomość
IMG_20170724_160846
Herbatnikowa delicja
Użytkownik 2milutka w dniu 20.01.2020 10:19 opublikował przepis :

Herbatnikowa delicja

Delikatne ciasto przekładane, na maślanych herbatnikach z warstwą porzeczkowego dżemu oraz ciasteczkowym kremem Lotus. Dla amatorów warstwowych ciast bez pieczenia, słodziutką masę wspaniałe przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień po przełożeniu jak smaki się przenikną. Ciężko odmówić sobie dokładki.

Francuska tarta z porem i łososiem
Użytkownik 2milutka w dniu 20.01.2020 09:21 opublikował przepis :

Francuska tarta z porem i łososiem

Bardzo smaczna i szybka do przygotowania tarta na cieście francuskim z porem i wędzonym łososiem, jej łagodny smak zaostrza ser blue i gałka muszkatołowa. Fajna propozycja na ciepłą kolację

Kremowy sernik z marakują
Użytkownik 2milutka w dniu 15.01.2020 10:02 opublikował przepis :

Kremowy sernik z marakują

Wilgotny, mega kremowy sernik o delikatnym egzotycznym smaku marakui upieczony na kruchym spodzie. Długo utrzymuje świeżość po upieczeniu, niezastąpiony na wszelkie rodzinne imprezy w tym świąteczne. Łatwy do wykonania, rozkosz dla podniebienia, jeden z lepszych serników. Zamiast pulpy z marakui możecie dodać zmiksowane mango.

Sałatka z ryżem, ananasem i kurczakiem
Użytkownik 2milutka w dniu 13.01.2020 11:45 opublikował przepis :

Sałatka z ryżem, ananasem i kurczakiem

Bardzo fajnie skomponowana smakowo sałatka na różne okazje. Nie jest to jakaś super nowość ale to połączenie jest naprawdę smaczne i zawsze się sprawdzi. Idealna również na świąteczny stół.

Kokosowa baba-Wielkanocna
Użytkownik 2milutka w dniu 13.01.2020 11:35 opublikował przepis :

Kokosowa baba-Wielkanocna

Cudownie mięciutka, wilgotna dzięki maślance babka którą można upiec zupełnie bez okazji na słodki weekendowy poczęstunek, nie kruszy się i ma w smaku wyczuwalne wiórka kokosowe. Zawsze się udaje pod jednym warunkiem który trzeba spełnić- wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę, więc maślankę wyciągamy z lodówki dużo wcześniej przed pieczeniem, druga zasada-nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia bo babka zrobi kaprys i opadnie. Ta babka jeszcze nigdy nie sprawiła mi żadnych problemów . Jeśli dodamy cukier ze skórką cytrynową będziemy mieć cytrynowo-kokosowy smak, jeśli waniliowy-waniliowo kokosową, wybór należy do Was. Na wielkanocnym stole to obowiązkowa pozycja wśród świątecznych wypieków. Polecam

Wykwintna pieczeń z białą kiełbasą
Użytkownik 2milutka w dniu 13.01.2020 11:23 opublikował przepis :

Wykwintna pieczeń z białą kiełbasą

Bez pieczystego mięsa nie obędzie się żaden Wielkanocny stół, ta jest aromatyczna, bogata składniki, otulona szynką parmeńską i nadziewana białymi kiełbaskami to rarytas któremu trudno się oprzeć. Podawać na zimno z chrzanem lub ćwikłą