Gulasz ziemniaczany z zielonym groszkiem

4.98 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Proste danie wegetariańskie. Ziemniaki i groszek. Można wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki ok. 500 g
    3-4 cebule ok. 400 g
    duży ząbek czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    czerwona papryka
    400 g passaty ( u mnie z ziołami )
    ok. 250 g zielonego groszku mrożonego
    łyżka przyprawy do gulaszu
    3/4 łyżeczki słodkiej papryki
    3/4 łyżeczki tymianku
    cukier na koniec łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.98 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Passata

Gulasz ziemniaczany z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Lekko przestudzone ( lub zimne z poprzedniego dnia ) ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jeden ziemniak zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię, dodać również przetarte pomidory. Można dodać 1/3 szklanki wrzątku. Dusić na wolnym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Teraz kolej na pokrojone ziemniaki. Starty ziemniak zagęści gulasz.
    Zielony groszek zalać w garnuszku wrzątkiem, żeby się rozmroził. Osączyć na sicie i dodać do gulaszu.
    Dodać przyprawy - przyprawę do gulaszu, słodką paprykę, tymianek, cukier, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Delikatnie pomieszać.
    Przed podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Gulasz ziemniaczany z groszkiem jest bardzo smaczny. Jest to danie nie tylko dla wegetarian. Ziemniaki mamy pod ręką, ale na inne warzywa polne musimy czekać do lata, dlatego w okresie zimowym warto wykorzystywać warzywa mrożone. Zielony groszek mrożony zachowuje wszystkie swoje wartości i jest bardzo smaczny. Do dania można wykorzystać groszek z puszki, ale ja uważam, że taki mrożony jest o niebo lepszy i ma piękny kolor. Do dania można wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować