Przepyszny domowy dżem to jest coś co uwielbiam zimą. Wykonajcie w domu taki dżem bo dość szybko się go robi (coś około 60 minut gotowania ;) a smakuje nieziemsko.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1200 g moreli przed wypestkowaniem
około 350-400 g cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Dżem morelowy bez żelfiksu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szykujemy słoiki. Myjemy je dokładnie oraz wyparzamy razem z zakrętkami.
2. Morele myjemy, wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Do garnka z grubszym dnem wkładamy wypestkowane i pokrojone morele. Zasypujemy je cukrem i włączamy gaz. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając aby się nie przypaliły.
W trakcie tego gotowania dodajemy kwasek cytrynowy.
2.4. Po godzinie gotowania wylewamy kropelkę dżemu na zimny talerzyk/spodek (najlepiej wcześniej taki talerzyk/spodek włożyć do lodówki) i jeśli kropla nie spływa z talerzyka to znak że nasz dżem jest gotowy :)
Taki dżem możemy już przekładać do wyparzonych i czystych słoiczków, a następnie każdy słoiczek odstawiamy na ściereczkę do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować.
3.Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Komentarze