REKLAMA

Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

wyświetlono: 9005 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Pierożki nadziewane twarogiem utartym z czosnkiem niedźwiedzim i polane aromatycznym masełkiem. Przepyszne! A produkty do ich przygotowania nie zawierają laktozy, więc osoby z nietolerancją również mogą cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Ravioli są delikatne i lekkie, a czosnek niedźwiedzi podwyższa walory zdrowotne.

opublikowany: 11.07.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA RAVIOLI:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 jajko
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki oliwy

    NADZIENIE:

    230 g twarogu półtłustego klinek
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 mała cebula dymka
    1 garść czosnku niedźwiedziego
    sól
    pieprz czarny mielony

    MASŁO Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM:

    200 g masła 82%
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    25 g świeżego czosnku niedźwiedziego
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło czosnkowe. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować za pomocą blendera z olejem i solą himalajską (można zastąpić zwykłą). Miękkie masło utrzeć i ucierając dodać puree z czosnku. Tak przygotowane masło przełożyć na folię spożywczą i uformować rulonik. Można też przełożyć do foremek, w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Wstawić do lodówki, aż zastygnie.
  • nadzienie 2. Przygotować ciasto na ravioli. Żółtka, jajko rozmącić trzepaczką z wodą i oliwą. Wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć. W tym czasie można przygotować nadzienie.
    Twaróg rozetrzeć z jogurtem i wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • nadzienie na cieście 3. Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na dwie części. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do makaronu. Na jednej części wyłożyć łyżeczką nadzienie w odległości ok 5 cm. Wkoło farszu za pomocą pędzelka posmarować delikatnie ciasto wodą. Nałożyć drugą część ciasta, docisnąć wokół nadzienia pozbywając się powietrze. Ravioli wyciąć za pomocą radełka lub noża do pizzy. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować ok 8 min, w zależności od wielkości pierożka.
    Gorące polewać stopionym masłem z czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego :)

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na ravioli. 

Porady

Do przygotowania tego dania użyłam produktów bez laktozy - masło, twaróg, jogurt.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasja1986 Kasja1986

Surówka z czosnkiem niedźwiedzim

Młody czosnek niedźwiedzi to wspaniały dodatek do wiosennych sałatek.

kategoria: Sałatki Surówki opublikowany: 31.03.2019 | wyświetlono: 3491 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE