Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pierożki nadziewane twarogiem utartym z czosnkiem niedźwiedzim i polane aromatycznym masełkiem. Przepyszne! A produkty do ich przygotowania nie zawierają laktozy, więc osoby z nietolerancją również mogą cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Ravioli są delikatne i lekkie, a czosnek niedźwiedzi podwyższa walory zdrowotne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA RAVIOLI:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 jajko
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki oliwy

    NADZIENIE:

    230 g twarogu półtłustego klinek
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 mała cebula dymka
    1 garść czosnku niedźwiedziego
    sól
    pieprz czarny mielony

    MASŁO Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM:

    200 g masła 82%
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    25 g świeżego czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ravioli

Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło czosnkowe. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować za pomocą blendera z olejem i solą himalajską (można zastąpić zwykłą). Miękkie masło utrzeć i ucierając dodać puree z czosnku. Tak przygotowane masło przełożyć na folię spożywczą i uformować rulonik. Można też przełożyć do foremek, w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Wstawić do lodówki, aż zastygnie.
  • nadzienie 2. Przygotować ciasto na ravioli. Żółtka, jajko rozmącić trzepaczką z wodą i oliwą. Wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć. W tym czasie można przygotować nadzienie.
    Twaróg rozetrzeć z jogurtem i wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • nadzienie na cieście 3. Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na dwie części. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do makaronu. Na jednej części wyłożyć łyżeczką nadzienie w odległości ok 5 cm. Wkoło farszu za pomocą pędzelka posmarować delikatnie ciasto wodą. Nałożyć drugą część ciasta, docisnąć wokół nadzienia pozbywając się powietrze. Ravioli wyciąć za pomocą radełka lub noża do pizzy. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować ok 8 min, w zależności od wielkości pierożka.
    Gorące polewać stopionym masłem z czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego :)

Porady

Do przygotowania tego dania użyłam produktów bez laktozy - masło, twaróg, jogurt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Twaróg Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na ravioli. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować