Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

  • wyświetlono: 8085 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pierożki nadziewane twarogiem utartym z czosnkiem niedźwiedzim i polane aromatycznym masełkiem. Przepyszne! A produkty do ich przygotowania nie zawierają laktozy, więc osoby z nietolerancją również mogą cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Ravioli są delikatne i lekkie, a czosnek niedźwiedzi podwyższa walory zdrowotne.

Mniam1
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

CIASTO NA RAVIOLI:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
1/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy

NADZIENIE:

230 g twarogu półtłustego klinek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 mała cebula dymka
1 garść czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz czarny mielony

MASŁO Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM:

200 g masła 82%
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżki oleju rzepakowego
25 g świeżego czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania przepisu:

Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

  • 1. Masło czosnkowe. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować za pomocą blendera z olejem i solą himalajską (można zastąpić zwykłą). Miękkie masło utrzeć i ucierając dodać puree z czosnku. Tak przygotowane masło przełożyć na folię spożywczą i uformować rulonik. Można też przełożyć do foremek, w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Wstawić do lodówki, aż zastygnie.
  • nadzienie2. Przygotować ciasto na ravioli. Żółtka, jajko rozmącić trzepaczką z wodą i oliwą. Wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć. W tym czasie można przygotować nadzienie.
    Twaróg rozetrzeć z jogurtem i wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • nadzienie na cieście3. Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na dwie części. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do makaronu. Na jednej części wyłożyć łyżeczką nadzienie w odległości ok 5 cm. Wkoło farszu za pomocą pędzelka posmarować delikatnie ciasto wodą. Nałożyć drugą część ciasta, docisnąć wokół nadzienia pozbywając się powietrze. Ravioli wyciąć za pomocą radełka lub noża do pizzy. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować ok 8 min, w zależności od wielkości pierożka.
    Gorące polewać stopionym masłem z czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego :)

Zobacz też inne przepisy na ravioli. 

Porady

Do przygotowania tego dania użyłam produktów bez laktozy - masło, twaróg, jogurt.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogitwarógczosnek niedźwiedziraviolipomysł na obiadbez laktozyz masłemwiosenne warzywawegerariańskie dania

Komentarze

Podobne przepisy

ravioli

Dodane przez: Kasja1986

Pasiaste ravioli z łososiem, serkiem ziołowym...

Pysznie pierożki z niebanalnym...

Pierogi z dynią i twarogiem

Dodane przez: Skotka

Pierogi z dynią i twarogiem

Są po prostu pyszne

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Dodane przez: Dalia84

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z oryginalnym farszem....

Ravioli z łososiem, serem ricotta, szpinakiem i palonym masłem z nutą rozmarynu

Dodane przez: 2milutka

Ravioli z łososiem, serem ricotta, szpinakiem...

Pierożki ravioli, małe cuda na...

Pierogi

Dodane przez: Izabela27

Pierogi z jagodami, twarogiem i cynamonem.

Szybkie, tanie i dzieci je uwilebiają.

Pierogi z gryczaną, szpinakiem, twarogiem i słonecznikiem

Dodane przez: agatab

Pierogi z gryczaną, szpinakiem, twarogiem...

Te pierogi są bardzo smaczne i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE