Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pierożki nadziewane twarogiem utartym z czosnkiem niedźwiedzim i polane aromatycznym masełkiem. Przepyszne! A produkty do ich przygotowania nie zawierają laktozy, więc osoby z nietolerancją również mogą cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Ravioli są delikatne i lekkie, a czosnek niedźwiedzi podwyższa walory zdrowotne.

Mniam1
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

CIASTO NA RAVIOLI:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
1/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy

NADZIENIE:

230 g twarogu półtłustego klinek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 mała cebula dymka
1 garść czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz czarny mielony

MASŁO Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM:

200 g masła 82%
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżki oleju rzepakowego
25 g świeżego czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania przepisu:

Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

  • 1. Masło czosnkowe. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować za pomocą blendera z olejem i solą himalajską (można zastąpić zwykłą). Miękkie masło utrzeć i ucierając dodać puree z czosnku. Tak przygotowane masło przełożyć na folię spożywczą i uformować rulonik. Można też przełożyć do foremek, w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Wstawić do lodówki, aż zastygnie.
  • nadzienie2. Przygotować ciasto na ravioli. Żółtka, jajko rozmącić trzepaczką z wodą i oliwą. Wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć. W tym czasie można przygotować nadzienie.
    Twaróg rozetrzeć z jogurtem i wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • nadzienie na cieście3. Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na dwie części. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do makaronu. Na jednej części wyłożyć łyżeczką nadzienie w odległości ok 5 cm. Wkoło farszu za pomocą pędzelka posmarować delikatnie ciasto wodą. Nałożyć drugą część ciasta, docisnąć wokół nadzienia pozbywając się powietrze. Ravioli wyciąć za pomocą radełka lub noża do pizzy. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować ok 8 min, w zależności od wielkości pierożka.
    Gorące polewać stopionym masłem z czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego :)

Porady

Do przygotowania tego dania użyłam produktów bez laktozy - masło, twaróg, jogurt.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

pierogitwarógczosnek niedźwiedzipomysł na obiadbez laktozyz masłemwiosenne warzywawegerariańskie dania
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z twarogiem i jagodami

Dodane przez: anemon

Pierogi z twarogiem i jagodami

Farsz z dobrej jakości białego...

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami

Co za smak i zapach… Uwielbiam...

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

Dodane przez: Beata07

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

Pierogi... czy ktoś ich nie lubi?...

Pierogi z porem, jajkami, twarogiem i ziemniakami

Dodane przez: agatab

Pierogi z porem, jajkami, twarogiem i ziemniakami

Uwielbiam połączenie pora ze smażoną...

pierogi z kasza gryczana

Dodane przez: ula243

Pierogi z kasza gryczana i twarogiem

Juz tak mam ,ze najpierw musze...

PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI

Pierogi na słodko - idealne na...