REKLAMA

Tort okolicznościowy z Dripem

wyświetlono: 73020 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Z takim tortem udałam się na urodziny do teściowej. To najpiękniejsze prezenty , które można podarować najbliższym.

opublikowany: 26.01.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt 22cm:
    6 jaj
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru

    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany kremówki 36%
    250g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    dodatkowo:
    3 kolorowe galaretki
    0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
    0,5 słoika dżemu truskawkowego

    Krem maślany:
    200g miękkiego masła 82%
    1 szklanka dobrej jakości cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny lub dowolny aromat

    Polewa drip:
    200g białej czekolady
    50-60 ml śmietany 30%
    barwnik różowy

    Owoce do dekoracji
    2 figi
Ocena:

(średnia 4.49 z 142 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Galaretka 1. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 400 ml wody. Po stężeniu pokroić w kosteczkę i wymieszać.
  • biszkopt 2. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na części.
  • masa truskawkowa 3. Składamy tort w rancie od biszkopta. Śmietanę ubij z serkiem mascarpone i cukrem . Żelatynę namocz z 4 łyżkami wody, po napęcznieniu podgrzej i dodaj do śmietany. Wymieszaj. Odłóż połowę śmietany i wymieszaj z dżemem truskawkowym. Wyłóż masę truskawkową na biszkopt, następnie przykryj kolejnym biszkoptem.
  • masa 4. na biszkopt wyłóż dżem z czarnej porzeczki i wyłóż drugą połowę śmietany wymieszanej z galaretkami. Przykryj ostatnim biszkoptem. Schładzamy w lodówce godzinę.
  • krem maślany 5. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy.
    Po schłodzeniu wyjmujemy z rantu, obracamy dnem do góry aby był ładny i równy. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym i dokładnie wygładzamy. Jeśło zostało ci kremu dodaj barwnik różowy i ozdobną końcówką wykończ dół tortu. Udekoruj również bok kawałkami kiwi i mięty. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki.
  • drip 6. Polewa Drip. Do garnka wlej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i podgrzej na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia.
  • drip 7. Dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego aby uzyskać pożądany efekt. Studzimy polewę. Jeśli widzisz,że polewa po wystudzeniu jest bardzo płynna podgrzej ją ponownie i dodaj 50g czekolady. Polewa ma konsystencję gęstą i warto zrobić test na torcie czy wolno spływa, jeśli tak to jest ok.
  • drip 8. Polewę po wystudzeniu wkładam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, jeśłi nie masz takiej końcówki i worka to użyj grubszego woreczka i zetnij minimalnie końcówkę narożnika.
  • polewa drip 9. Dookoła tortu robię niewielkie sopelki i tą czynność powtarzam na całym torcie łącząc cały brzeg tortu.
  • drip 10. Jeśli mamy wykończony tort dookoła dopiero wylewamy resztę polewy na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy po całości. Schładzamy pół godziny.
  • tort drip 11. W między czasie uszykuj sobie dookoła owoce najlepiej na papierze o takiej średnicy jakiej jest tort, aby sprawdzić czy wystarczy nam owoców. Po schłodzeniu układam na torcie dookoła owoce, a na środku układam przekroją na kawałki figę.
  • tort 12. tort w przekroju

Porady

proponuje dodać najpierw 1,5 tabliczki czekolady,a jak będzie a płynna polewa to dodać resztę. Dużo zależy od jakości czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

TORT Z KARMELOWYM DRIPEM

Tort urodzinowy z biszkoptem i kremem serowym. Tort z dripem i ozdobami z mleka w proszku.

kategoria: Ciasta torty opublikowany: 10.10.2017 | wyświetlono: 772 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort urodzinowy z różowym dripem

Tort delikatny w smaku. Przypadnie każdemu do gustu. Polecam!!!

kategoria: torty Desery opublikowany: 29.04.2020 | wyświetlono: 4014 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE