Tort okolicznościowy z Dripem

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Z takim tortem udałam się na urodziny do teściowej. To najpiękniejsze prezenty , które można podarować najbliższym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt 22cm:
    6 jaj
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru

    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany kremówki 36%
    250g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    dodatkowo:
    3 kolorowe galaretki
    0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
    0,5 słoika dżemu truskawkowego

    Krem maślany:
    200g miękkiego masła 82%
    1 szklanka dobrej jakości cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny lub dowolny aromat

    Polewa drip:
    200g białej czekolady
    50-60 ml śmietany 30%
    barwnik różowy

    Owoce do dekoracji
    2 figi
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Galaretki

Tort okolicznościowy z dripem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka 1. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 400 ml wody. Po stężeniu pokroić w kosteczkę i wymieszać.
  • biszkopt 2. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na części.
  • masa truskawkowa 3. Składamy tort w rancie od biszkopta. Śmietanę ubij z serkiem mascarpone i cukrem . Żelatynę namocz z 4 łyżkami wody, po napęcznieniu podgrzej i dodaj do śmietany. Wymieszaj. Odłóż połowę śmietany i wymieszaj z dżemem truskawkowym. Wyłóż masę truskawkową na biszkopt, następnie przykryj kolejnym biszkoptem.
  • masa 4. na biszkopt wyłóż dżem z czarnej porzeczki i wyłóż drugą połowę śmietany wymieszanej z galaretkami. Przykryj ostatnim biszkoptem. Schładzamy w lodówce godzinę.
  • krem maślany 5. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy.
    Po schłodzeniu wyjmujemy z rantu, obracamy dnem do góry aby był ładny i równy. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym i dokładnie wygładzamy. Jeśło zostało ci kremu dodaj barwnik różowy i ozdobną końcówką wykończ dół tortu. Udekoruj również bok kawałkami kiwi i mięty. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki.
  • drip 6. Polewa Drip. Do garnka wlej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i podgrzej na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia.
  • drip 7. Dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego aby uzyskać pożądany efekt. Studzimy polewę. Jeśli widzisz,że polewa po wystudzeniu jest bardzo płynna podgrzej ją ponownie i dodaj 50g czekolady. Polewa ma konsystencję gęstą i warto zrobić test na torcie czy wolno spływa, jeśli tak to jest ok.
  • drip 8. Polewę po wystudzeniu wkładam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, jeśłi nie masz takiej końcówki i worka to użyj grubszego woreczka i zetnij minimalnie końcówkę narożnika.
  • polewa drip 9. Dookoła tortu robię niewielkie sopelki i tą czynność powtarzam na całym torcie łącząc cały brzeg tortu.
  • drip 10. Jeśli mamy wykończony tort dookoła dopiero wylewamy resztę polewy na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy po całości. Schładzamy pół godziny.
  • tort drip 11. W między czasie uszykuj sobie dookoła owoce najlepiej na papierze o takiej średnicy jakiej jest tort, aby sprawdzić czy wystarczy nam owoców. Po schłodzeniu układam na torcie dookoła owoce, a na środku układam przekroją na kawałki figę.
  • tort 12. tort w przekroju

Porady

proponuje dodać najpierw 1,5 tabliczki czekolady,a jak będzie a płynna polewa to dodać resztę. Dużo zależy od jakości czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować