Tort okolicznościowy z Dripem

  • wyświetlono: 45818 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Z takim tortem udałam się na urodziny do teściowej. To najpiękniejsze prezenty , które można podarować najbliższym.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt 22cm:
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru

Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
3 kolorowe galaretki
0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
0,5 słoika dżemu truskawkowego

Krem maślany:
200g miękkiego masła 82%
1 szklanka dobrej jakości cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub dowolny aromat

Polewa drip:
200g białej czekolady
50-60 ml śmietany 30%
barwnik różowy

Owoce do dekoracji
2 figi

Sposób przygotowania przepisu:

Tort okolicznościowy z Dripem

  • Galaretka1. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 400 ml wody. Po stężeniu pokroić w kosteczkę i wymieszać.
  • biszkopt2. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na części.
  • masa truskawkowa3. Składamy tort w rancie od biszkopta. Śmietanę ubij z serkiem mascarpone i cukrem . Żelatynę namocz z 4 łyżkami wody, po napęcznieniu podgrzej i dodaj do śmietany. Wymieszaj. Odłóż połowę śmietany i wymieszaj z dżemem truskawkowym. Wyłóż masę truskawkową na biszkopt, następnie przykryj kolejnym biszkoptem.
  • masa4. na biszkopt wyłóż dżem z czarnej porzeczki i wyłóż drugą połowę śmietany wymieszanej z galaretkami. Przykryj ostatnim biszkoptem. Schładzamy w lodówce godzinę.
  • krem maślany5. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy.
    Po schłodzeniu wyjmujemy z rantu, obracamy dnem do góry aby był ładny i równy. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym i dokładnie wygładzamy. Jeśło zostało ci kremu dodaj barwnik różowy i ozdobną końcówką wykończ dół tortu. Udekoruj również bok kawałkami kiwi i mięty. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki.
  • drip6. Polewa Drip. Do garnka wlej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i podgrzej na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia.
  • drip7. Dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego aby uzyskać pożądany efekt. Studzimy polewę. Jeśli widzisz,że polewa po wystudzeniu jest bardzo płynna podgrzej ją ponownie i dodaj 50g czekolady. Polewa ma konsystencję gęstą i warto zrobić test na torcie czy wolno spływa, jeśli tak to jest ok.
  • drip8. Polewę po wystudzeniu wkładam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, jeśłi nie masz takiej końcówki i worka to użyj grubszego woreczka i zetnij minimalnie końcówkę narożnika.
  • polewa drip9. Dookoła tortu robię niewielkie sopelki i tą czynność powtarzam na całym torcie łącząc cały brzeg tortu.
  • drip10. Jeśli mamy wykończony tort dookoła dopiero wylewamy resztę polewy na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy po całości. Schładzamy pół godziny.
  • tort drip11. W między czasie uszykuj sobie dookoła owoce najlepiej na papierze o takiej średnicy jakiej jest tort, aby sprawdzić czy wystarczy nam owoców. Po schłodzeniu układam na torcie dookoła owoce, a na środku układam przekroją na kawałki figę.
  • tort12. tort w przekroju

Porady

proponuje dodać najpierw 1,5 tabliczki czekolady,a jak będzie a płynna polewa to dodać resztę. Dużo zależy od jakości czekolady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortgalaretkabiszkoptbiała czekoladaśmietanapolewamascarponetort urodzinowydripprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowy z lodami

Dodane przez: 2milutka

Tort bezowy z lodami

Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki...

tort wieniec bananowy

Dodane przez: viola_dn

Tort Wieniec z bananami

Kakaowy tort w kształcie wieńca...

Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami

Dodane przez: mariwanna

Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z...

Klasyczny szwarcwaldzki tort składa...

Tort śmietanowy z owocami

Dodane przez: Paulina16621

Tort śmietanowy z owocami

Delikatny, prosty tort śmietanowy...

tort z kokardą

Dodane przez: Wioleta Lisik

Tort z kokardą

Tort Marcello czekoladowy

Tort owocowy z bezą

Dodane przez: Martyna1991

Tort owocowy z bezą

Lekki biszkopt przełożony masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE