1.Zaczynamy od gotowania ryżu, zajmie to ok. 30-40 min. i wystudzeniu do temperatury pokojowej.
Gotowanie ryżu:
Ryż porządnie płuczemy przed gotowaniem. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu producenta. My z mężem zawsze przyrządzamy w parowarze. Robimy z 2 szklanek ryżu (to jest ok. 420 g- 500 g ryżu), bo tyle nam się mieści w pojemniczku w parowarze. Dodajemy 2,5 szklanki wody. Gotujemy na parze ok. 35 min. do miękkości i wyparowania wody.
Sos do ryżu:
Na 500 g ryżu dajemy 6 dużych łyżek octu ryżowego, 6 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki soli (ewentualnie doprawiamy do smaku), mieszamy i łączymy z lekko ostudzonym ryżem. Ryż odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem.
Panierka łososia:
Zrobiłam 2 panierki, jedna w sezamie druga w bułce tartej. Jajka roztrzepujemy, dodajemy trochę wody, soli, pieprzu, curry. Odcinamy skórę z łososia, tniemy na większą kostkę. Maczamy w jajku, a następnie w białym sezamie (czarny i/lub biały).
Druga panierka to zwykła w bułce tartej. Maczamy łososia w jajku następnie w bułce tartej, możemy ponownie w jajku i w bułce tartej - będzie więcej chrupiącej panierki. Następnie smażymy z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na papier do odsączenia.
W misce układamy pocięte warzywa. Marchewkę pocięłam na cieniutkie paseczki (obierakiem specjalnym do warzyw). Z marchewki i ogórka wycięłam gwiazdki specjalnym nożem, ale możemy foremką metalową do ciasteczek to zrobić. Paprykę pocięłam w paski. Awokado obieramy przecinamy na pół i obkręcamy je wokół pestki. Wbijamy nóż w pestkę i tak ją wyjmujemy. Tniemy na plasterki, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Wykładamy bambusa odsączonego z zalewy. Nori lamiemy lub tniemy w paseczki, układamy gdzieś obok warzyw. Dodajemy Imbir różowy z zalewy. Kładziemy łososia. Z ryżu tworzymy kulki w różnych kolorach. Ryż dzielimy na 3 miseczki do każdej dodajemy barwnik: kurkumę, zakwas buraczany i matcha. Mieszamy. Ręka zwilżoną w wodzie tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze laskowego. Na wszystko posypujemy prażonym na suchej patelni orzechami pistacjami/nerkowca, czarnym sezamem i szczypiorkiem. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem z zalewy. Możemy dorobić do tego jakiś fajny dip tahini, mango-curry.
Komentarze