Sushi bowl

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Miska ryżu, z warzywami i panierowanym łososiem

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • świeży łosoś ok. 200 g,
    - ryż do sushi (ok. 500 g),
    - barwniki: zakwas buraczany, kurkuma, matcha.
    - sos do ryżu: ocet ryżowy + cukier + sól lub gotowy sos do przyrządzenia ryżu,
    - wasabi (opcjonalnie),
    - imbir marynowany (fajnie wygląda ten różowy),
    - sos sojowy (polecam mniej słony firmy Kikkoman jest koloru zielonego),
    - dojrzałe awokado + sok z cytryny,
    - czerwona, żółta i zielona papryka,
    - ogórek,
    - 1 płatek nori,
    - szczypiorek,
    - biały i czarny sezam,
    - marchewka,
    - ogórek,
    - bambus ze słoika,
    - orzeszki pistacje/nerkowce,

    Panierka do łososia:
    - bułka tarta,
    - sezam biały i czarny,
    - 2 jajka do panierki,
    - odrobina curry,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sushi

Sushi bowl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od gotowania ryżu, zajmie to ok. 30-40 min. i wystudzeniu do temperatury pokojowej.
    Gotowanie ryżu:
    Ryż porządnie płuczemy przed gotowaniem. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu producenta. My z mężem zawsze przyrządzamy w parowarze. Robimy z 2 szklanek ryżu (to jest ok. 420 g- 500 g ryżu), bo tyle nam się mieści w pojemniczku w parowarze. Dodajemy 2,5 szklanki wody. Gotujemy na parze ok. 35 min. do miękkości i wyparowania wody.

    Sos do ryżu:
    Na 500 g ryżu dajemy 6 dużych łyżek octu ryżowego, 6 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki soli (ewentualnie doprawiamy do smaku), mieszamy i łączymy z lekko ostudzonym ryżem. Ryż odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem.

    Panierka łososia:
    Zrobiłam 2 panierki, jedna w sezamie druga w bułce tartej. Jajka roztrzepujemy, dodajemy trochę wody, soli, pieprzu, curry. Odcinamy skórę z łososia, tniemy na większą kostkę. Maczamy w jajku, a następnie w białym sezamie (czarny i/lub biały).
    Druga panierka to zwykła w bułce tartej. Maczamy łososia w jajku następnie w bułce tartej, możemy ponownie w jajku i w bułce tartej - będzie więcej chrupiącej panierki. Następnie smażymy z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na papier do odsączenia.

    W misce układamy pocięte warzywa. Marchewkę pocięłam na cieniutkie paseczki (obierakiem specjalnym do warzyw). Z marchewki i ogórka wycięłam gwiazdki specjalnym nożem, ale możemy foremką metalową do ciasteczek to zrobić. Paprykę pocięłam w paski. Awokado obieramy przecinamy na pół i obkręcamy je wokół pestki. Wbijamy nóż w pestkę i tak ją wyjmujemy. Tniemy na plasterki, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Wykładamy bambusa odsączonego z zalewy. Nori lamiemy lub tniemy w paseczki, układamy gdzieś obok warzyw. Dodajemy Imbir różowy z zalewy. Kładziemy łososia. Z ryżu tworzymy kulki w różnych kolorach. Ryż dzielimy na 3 miseczki do każdej dodajemy barwnik: kurkumę, zakwas buraczany i matcha. Mieszamy. Ręka zwilżoną w wodzie tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze laskowego. Na wszystko posypujemy prażonym na suchej patelni orzechami pistacjami/nerkowca, czarnym sezamem i szczypiorkiem. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem z zalewy. Możemy dorobić do tego jakiś fajny dip tahini, mango-curry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Ryż Warzywa Nori

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować