REKLAMA

Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną

wyświetlono: 2177 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Wysoka czteropiętrowa beza Pavlova obsypana kwiatami - malinowa, słodka i chrupiąca z zewnątrz. Słodki tort urodzinowy mojej córki przełożyłam kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem frużeliny malinowej, która podkreśliła smak i zabarwiła krem na lekko różowy kolor.

opublikowany: 18.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz.
  • Średni

Składniki:

  • • beza:
    200g białek
    szczypta soli
    350g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
    • krem z frużeliną:
    150g malin świeżych lub mrożonych
    600g śmietany kremówki 36%
    100g sera mascarpone
    5 łyżek cukru
    łyżka cukru pudru
    łyżeczka żelatyny
    50 ml wrzątku
    ekstrakt waniliowy
    • dodatkowo:
    świeże jadalne kwiaty
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem soli. Kiedy piana z białek jest gęsta (ale jeszcze nie sztywna) dosypujemy stopniowo cukier cały czas miksując. Dokładamy do piany mąkę i ocet. Mieszamy łopatką.

    2. Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy na nim cztery okręgi o średnicach 9, 12, 15 i 18 cm. Na zarysowane pola wykładamy pianę bezową. Łyżką formujemy krążki o jednakowej wysokości.

    3. Przez pierwsze 3 minuty pieczemy bezy w nagrzanym (góra - dół) piekarniku przez w 160°C. Potem obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezy ponad 3 godziny. Po wysuszeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

    4. Maliny wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy. Przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do przetartych malin. Zostawiamy do ostudzenia. Niewielką część frużeliny zostawiamy do polania tortu.

    5. Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy ser mascarpone, a następnie ostudzoną frużelinę, cukier puder i ekstrakt waniliowy.

    6. Bezy przekładamy malinowym kremem, polewamy frużeliną i dekorujemy kwiatami.

Porady

Bezę suszyłam w temperaturze 100°C przez około 3 godziny. W trakcie suszenia można ułamać wierzchnią warstwę w miejscu, w którym ma być pokryta kremem, sprawdzić jaka jest w środku i ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas suszenia. Beza po wysuszeniu powinna pozostać wilgotna w środku.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE