Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną

  • wyświetlono: 548 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wysoka czteropiętrowa beza Pavlova obsypana kwiatami - malinowa, słodka i chrupiąca z zewnątrz. Słodki tort urodzinowy mojej córki przełożyłam kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem frużeliny malinowej, która podkreśliła smak i zabarwiła krem na lekko różowy kolor.

zdjecie-01
  • 20 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

• beza:
200g białek
szczypta soli
350g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
• krem z frużeliną:
150g malin świeżych lub mrożonych
600g śmietany kremówki 36%
100g sera mascarpone
5 łyżek cukru
łyżka cukru pudru
łyżeczka żelatyny
50 ml wrzątku
ekstrakt waniliowy
• dodatkowo:
świeże jadalne kwiaty

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną

  • 1. Białka miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem soli. Kiedy piana z białek jest gęsta (ale jeszcze nie sztywna) dosypujemy stopniowo cukier cały czas miksując. Dokładamy do piany mąkę i ocet. Mieszamy łopatką.

    2. Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy na nim cztery okręgi o średnicach 9, 12, 15 i 18 cm. Na zarysowane pola wykładamy pianę bezową. Łyżką formujemy krążki o jednakowej wysokości.

    3. Przez pierwsze 3 minuty pieczemy bezy w nagrzanym (góra - dół) piekarniku przez w 160°C. Potem obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezy ponad 3 godziny. Po wysuszeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

    4. Maliny wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy. Przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do przetartych malin. Zostawiamy do ostudzenia. Niewielką część frużeliny zostawiamy do polania tortu.

    5. Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy ser mascarpone, a następnie ostudzoną frużelinę, cukier puder i ekstrakt waniliowy.

    6. Bezy przekładamy malinowym kremem, polewamy frużeliną i dekorujemy kwiatami.

Porady

Bezę suszyłam w temperaturze 100°C przez około 3 godziny. W trakcie suszenia można ułamać wierzchnią warstwę w miejscu, w którym ma być pokryta kremem, sprawdzić jaka jest w środku i ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas suszenia. Beza po wysuszeniu powinna pozostać wilgotna w środku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastobezakremDeserbiałkaświętaMalinyowocekarnawałimprezapavlovabezysylwester

Komentarze

Podobne przepisy

Beza Pavlova z sosem malinowym

Dodane przez: Goszka

Beza Pavlova z sosem malinowym

Beza w formie wieńca w kolorach...

Tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tort bezowy z truskawkami

Dziś prawdziwa uczta dla łasuchów!...

Tort bezowy z wafelkami

Dodane przez: 2milutka

Tort bezowy z wafelkami

Pavlovą uwielbiam, szczególnie...

tort bezowy

Dodane przez: maariola1988

Tort bezowy z kremem adwokatowym

Ciasto jest pracochłonne, ale perspektywa...

Mini Pavlova z mascarpone i frużeliną malinową

Dodane przez: Patrycja33

Mini Pavlova z mascarpone i frużeliną malinową

Nazwa tego deseru wzięła się od...

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Dodane przez: Reniutka

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Torcik bezowy z kremem malinowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.