REKLAMA

Pomidorowa tarta z zielonymi szparagami

wyświetlono: 226 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Krucha tarta wypełniona delikatnym nadzieniem z ricotty o smaku pomidorowym. Zatopione i zapieczone w nim szparagi świetnie smakują, szczególnie że wyczuwalna jest delikatna nuta wędzonki.

opublikowany: 01.06.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:

    1 szklanka mąki pszennej
    2 szczypty soli
    szczypta proszku do pieczenia
    50 g masła
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 

    NADZIENIE:

    1/2 pęczka zielonych szparagów
    250 g serka ricotta
    3 jajka
    1/2 słoiczka (100 g) koncentratu pomidorowego z ziołami
    1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
    1 ząbek czosnku
    1/3 łyżeczki soli
    pieprz czarny
    oliwa z oliwek
    tarty parmezan
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę na ciasto przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Posiekać z zimnym masłem, a następnie dodać jajko i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować do wymiarów foremki -11 x 35 cm. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po schłodzeniu nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez ok 15 min.
  • 2. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie. Szparagi umyć i odłamać stwardniałe końce.
    Ricottę rozmieszać trzepaczką z jajkami, koncentratem pomidorowym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie wlać do podpieczonego ciasta.
    Ułożyć szparagi, najlepiej po skosie, docinając je do wielkości foremki i lekko wciskając w nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać około 40 min. Po upieczeniu tartę odstawić na około 10 min, aby troszeczkę przestygła. Będzie lepiej się kroiła. Posypać po wierzchu startym parmezanem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bernadetta Bernadetta

Jaglana tarta z zielonymi szparagami

Niebanalna tarta z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i odrobiną sera gruyere wprost rozpływa się w ustach

kategoria: tarty opublikowany: 11.05.2012 | wyświetlono: 2082 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Zapiekana miruna z zielonymi szparagami

Bardzo dobra zapiekanka. Polecam.

kategoria: ryba Zapiekanki opublikowany: 17.05.2017 | wyświetlono: 554 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE