REKLAMA

Sushi z wędzonym łososiem, mango i warzywami

wyświetlono: 3180 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz delikatnego wędzonego na zimno łososia, słodkiego mango i świeżych warzyw. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie.

opublikowany: 07.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 220g ryżu do sushi
    250ml wody
    1/4 łyżeczki soli

    Zaprawa do ryżu:
    6 łyżek octu ryżowego
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

    Dodatki do środka:
    3 arkusze nori
    300g wędzonego łososia
    18 listków świeżego szpinaku
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 mango
    1/2 zielonego ogórka
Ocena:

(średnia 4.5 z 190 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
  • 2. Zaprawa do ryżu:
    Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Plastry wędzonego łososia złożyć jeden na drugi i pokroić w paski o szerokości 1cm.
  • 4. Szpinak umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie równe paski. Ogórka umyć, usunąć miąższ i pokroić na długie paski. Mango obrać ze skóry i również pokroić na długie paski.
  • 5. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć szpinak, paski mango, papryki, ogórka i wędzonego łososia. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.
  • 6. Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm.
  • 7. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Sushi uramaki z krewetkami i łososiem

Owoce morza w sushi :)

kategoria: Dania główne sushi opublikowany: 24.01.2016 | wyświetlono: 4913 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE