Sushi z wędzonym łososiem, mango i warzywami

  • wyświetlono: 112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz delikatnego wędzonego na zimno łososia, słodkiego mango i świeżych warzyw. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie.

Ewelina Marcin
  • 24 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

220g ryżu do sushi
250ml wody
1/4 łyżeczki soli

Zaprawa do ryżu:
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Dodatki do środka:
3 arkusze nori
300g wędzonego łososia
18 listków świeżego szpinaku
1/2 czerwonej papryki
1/2 mango
1/2 zielonego ogórka

Sposób przygotowania przepisu:

Sushi z wędzonym łososiem, mango i warzywami

  • 1. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
  • 2. Zaprawa do ryżu:
    Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Plastry wędzonego łososia złożyć jeden na drugi i pokroić w paski o szerokości 1cm.
  • 4. Szpinak umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie równe paski. Ogórka umyć, usunąć miąższ i pokroić na długie paski. Mango obrać ze skóry i również pokroić na długie paski.
  • 5. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć szpinak, paski mango, papryki, ogórka i wędzonego łososia. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.
  • 6. Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm.
  • 7. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżkuchnia Japońskasushismaczneszybkiez łososiemz warzywamidanie ciekawejapońska

Komentarze

Podobne przepisy

Gryczane bliny z wędzonym łososiem, cukinią i ziołowym sosem

Dodane przez: emiliana

Gryczane bliny z wędzonym łososiem, cukinią...

Małe, puchate bliny przyrządzone...

image-1df7ky2

Dodane przez: Kasia_S

Sajgonki z łososiem i warzywami

bardzo smaczna wersja sajgonek

CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM...

Czarne tagliatelle, barwione atramentem...

Łosoś zapiekany z pesto i warzywami

Dodane przez: Futka

Łosoś zapiekany z pesto i warzywami

Lekko, zdrowo i pożywnie - tak...

Spaghetti z wędzonym łososiem

Dodane przez: grumko

Spaghetti z wędzonym łososiem i whiskey

Spaghetti z wędzonym łososiem i...

Łosoś pieczony z warzywami

Dodane przez: teresa-kr

Łosoś pieczony z warzywami

Zrobiłam tego łososia dla gości...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.