Bajgle

  • wyświetlono: 314 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pieczywo posypane makiem lub sezamem, wywodzące się najprawdopodobniej z Krakowa. Bardzo popularne na całym świecie. Można podawać je ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Doskonałe na śniadanie lub piknik.

joanna30
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

500 g mąki pszennej

7 g drożdży instant

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

300 ml ciepłej wody



3 łyżki maku

4 łyżki sezamu

jajko do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Bajgle

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i drożdże, wymieszać. Wlać ciepłą wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyrobic, podzielić na 10 części. uformować kulki, przykryć i odstawić na 20 minut. W kuleczkach zrobić dziurę palcem i obrócić jak hulahop kilka razy aby dziurka się powiększyła.

    W garnku zagotować wodę z łyżeczka cukru. Kłaść bajgle i gotować z każdej strony ok 1 minuty. Odłożyć na ściereczkę. Bajgle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżoweśniadaniebułkipieczywopiknikbajgle

Komentarze

Podobne przepisy

simit

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Simity - tureckie bajgle

Chrupiące z zewnątrz , delikatne...


Bajgle tureckie - simit

Dodane przez: alaaa

Bajgle tureckie - simit

Zapraszam na pyszne tureckie bajgle....

po upieczeniu

Dodane przez: aliss06

Miodowe bajgle pełnoziarniste

Pełnoziarniste, puszyste pszenne...

Simit- tureckie bajgle

Dodane przez: akrobatka22

Simit- tureckie bajgle

Przepis znaleziony na blogu Moje...

bajgle (krążki) pszenne

Dodane przez: capri

bajgle (krążki) pszenne

Delikatne wnętrze, chrupiąca skórka,...

Bajgle cynamonowe z żurawiną

Dodane przez: buciol78

Bajgle cynamonowe z żurawiną

Chrupiąca skórka,mięciutkie w środku,idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE