Bajgle

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pieczywo posypane makiem lub sezamem, wywodzące się najprawdopodobniej z Krakowa. Bardzo popularne na całym świecie. Można podawać je ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Doskonałe na śniadanie lub piknik.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

    7 g drożdży instant

    1 łyżka cukru

    1 łyżeczka soli

    300 ml ciepłej wody



    3 łyżki maku

    4 łyżki sezamu

    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i drożdże, wymieszać. Wlać ciepłą wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyrobic, podzielić na 10 części. uformować kulki, przykryć i odstawić na 20 minut. W kuleczkach zrobić dziurę palcem i obrócić jak hulahop kilka razy aby dziurka się powiększyła.

    W garnku zagotować wodę z łyżeczka cukru. Kłaść bajgle i gotować z każdej strony ok 1 minuty. Odłożyć na ściereczkę. Bajgle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Woda Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować