Przepis znalazłem przed laty w pewnej książce kucharskiej, ale niedawno chciałem do niego wrócić i zdziwiłem się jak bardzo ewaluował - teraz to tradycyjna potrawa wigilijna w naszej rodzinie.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
RYBA:
- średniej wielkości ryby, najlepiej morskie w całości: 2 sztuki
- kostka masła: 1 sztuka
- sól: 2 łyżki
FARSZ:
- bułka francuska - najlepiej wczorajsza: 2 sztuki
- pieczarki: 0.5 kilograma
- cebula: 2 sztuki
- tymianek świeży lub suszony: 4 łyżki
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
- masło: 1 sztuka
Pieczona ryba faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby czyścimy, myjemy i nacieramy solą, a następnie wkładamy na min 2 godziny do lodówki
2.Bułkę kroimy w kostkę i na patelni, na odrobinie masła smażymy grzanki, które potem wkładamy do głębokiego naczynia - najlepiej miski.
3.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i wrzucamy cebulę, solimy, smażymy na szklisto, a następnie przerzucamy do grzanek.
4.Teraz pora na pieczarki - myjemy, suszymy i kroimy w drobne kawałki - może być kostka lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy znowu masło i smażymy pieczarki, po odparowaniu wody solimy i pieprzymy delikatnie, jeszcze chwilę smażymy, a potem dorzucamy do miski z grzankami i cebulą.
5.Do miski wrzucamy posiekany świeży tymianek lub rozcieramy suszony. Wszystko starannie mieszamy.
6.Zawartość miski wrzucamy do głębokiej patelni na rozgrzane wcześniej masło i chwilę przesmażamy - doprawiamy do smaku - odstawiamy do wystygnięcia.
7.Gotowy farszem wypychamy ryby (przed faszerowaniem proponuję wypłukać z nich nadmiar soli i wytrzeć do sucha aby można je było łatwiej trzymać). Po wypchaniu ryb farszem zszywamy je - najlepiej grubą białą nicią.
8.Tak wyszykowane i zacerowane ryby układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w brytfance wysmarowanej wcześniej masłem, pozostałe masło kroimy w plastry i kładziemy na ryby. Pozostały farsz możemy położyć w brytfance przy rybach.
9.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ok. 160 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 30 minut, następnie odkrywamy ryby, polewamy roztopionym masłem i pieczemy kolejne 15 min.
10.Ryby gotowe są do podania na ciepło od razu po pieczeniu ale dobrze też smakują na zimno lub odgrzane następnego dnia. Proponuję podawać je z prostą sałatką np. z rukolą. Smacznego
Komentarze