Pieczona ryba faszerowana

4.5 (175 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepis znalazłem przed laty w pewnej książce kucharskiej, ale niedawno chciałem do niego wrócić i zdziwiłem się jak bardzo ewaluował - teraz to tradycyjna potrawa wigilijna w naszej rodzinie.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • RYBA:
    - średniej wielkości ryby, najlepiej morskie w całości: 2 sztuki
    - kostka masła: 1 sztuka
    - sól: 2 łyżki
    FARSZ:
    - bułka francuska - najlepiej wczorajsza: 2 sztuki
    - pieczarki: 0.5 kilograma
    - cebula: 2 sztuki
    - tymianek świeży lub suszony: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - masło: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Ryba

Pieczona ryba faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby czyścimy, myjemy i nacieramy solą, a następnie wkładamy na min 2 godziny do lodówki
  • 2. Bułkę kroimy w kostkę i na patelni, na odrobinie masła smażymy grzanki, które potem wkładamy do głębokiego naczynia - najlepiej miski.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i wrzucamy cebulę, solimy, smażymy na szklisto, a następnie przerzucamy do grzanek.
  • 4. Teraz pora na pieczarki - myjemy, suszymy i kroimy w drobne kawałki - może być kostka lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy znowu masło i smażymy pieczarki, po odparowaniu wody solimy i pieprzymy delikatnie, jeszcze chwilę smażymy, a potem dorzucamy do miski z grzankami i cebulą.
  • 5. Do miski wrzucamy posiekany świeży tymianek lub rozcieramy suszony. Wszystko starannie mieszamy.
  • 6. Zawartość miski wrzucamy do głębokiej patelni na rozgrzane wcześniej masło i chwilę przesmażamy - doprawiamy do smaku - odstawiamy do wystygnięcia.
  • 7. Gotowy farszem wypychamy ryby (przed faszerowaniem proponuję wypłukać z nich nadmiar soli i wytrzeć do sucha aby można je było łatwiej trzymać). Po wypchaniu ryb farszem zszywamy je - najlepiej grubą białą nicią.
  • 8. Tak wyszykowane i zacerowane ryby układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w brytfance wysmarowanej wcześniej masłem, pozostałe masło kroimy w plastry i kładziemy na ryby. Pozostały farsz możemy położyć w brytfance przy rybach.
  • 9. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ok. 160 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 30 minut, następnie odkrywamy ryby, polewamy roztopionym masłem i pieczemy kolejne 15 min.
  • 10. Ryby gotowe są do podania na ciepło od razu po pieczeniu ale dobrze też smakują na zimno lub odgrzane następnego dnia. Proponuję podawać je z prostą sałatką np. z rukolą. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Wigilia Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować