Karp po żydowsku wg mojego brata

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Karp po żydowsku jest gotowany i zalany niesamowicie przepysznym "sosem" z cebuli i migdałów. Do jego przygotowania potrzebna będzie ryba razem z głową.To moja ulubiona wersja najpopularniejszej polskiej ryby.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wypatroszyny karp ok.1,5 kg: 1 sztuka
    - cebula: 1 kilogram
    - płatki migdalów: 25 dekagramów
    - 2-3 listki laurowe
    - 6 ziarenek ziela angielskiego
    - sól i dużo pieprzu: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Karp po żydowsku wg mojego brata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp po żydowsku 1. Karpia oczyścić z łusek, usunąć skrzela oraz dokładnie wyczyścić środek po patroszeniu (najlepiej do tego celu wykorzystać łyżkę - rada mojej teściowej. Karpia wypłukać pod bieżącą wodą.

    Odciąć głowę i ogon oraz brzuszki razem dolnymi płetwami. Wykroić filety, tak aby pozostał kręgosłup razem z górną płetwą.

    Filety pokroić na paski szerokości 1-1,5 cm.
  • Karp po żydowsku 2. Pozostałe części ryby włożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Dodać listki oraz ziele i gotować tak długo, aż ryba zacznie się rozpadać.

    Wyjąć rybę łyżką cedzakową i do gotującej wody wkładać porcjami pokrojone w paski filety. Gotować 3-5 minut uważając, żeby ryba się nie rozpadła. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na półmisku. Wodę z gotowania dokładnie przecedzić na sicie, aby pozbyć się ości.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w plastry.

    Do wywaru włożyć cebulę i popieprzyć. Gotować tak długo, aż cebula zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia.

    Dodać migdały, doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić. Sos powinien być dość pieprzny.
  • 4. Sosem zalać ułożoną na półmisku rybę - odstawić do lodówki najlepiej na noc - z sosu powinna zrobić się galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować